Gelozia, o problemă care erodează relaţia. Cum ia naştere acest sentiment?

30 iulie 2019 20:26   Fapt divers
Ultima actualizare:

Studiile au arătat că gelozia se poate naște pe fondul unei stime de sine scăzute, al insecurităţilor și al caracterului posesiv, dar și pe fondul unei tendinţe către anxietate și instabilitate emoţională. Același sentiment poate apărea și pe fondul unei dependenţe de partener sau chiar pentru că partenerul gelos consideră că nu este suficient de bun și nu are de oferit multe perechii sale. Alteori însă, infidelitatea unui fost partener poate sta la baza unei tendinţe către gelozie.

Mai mult decât un sentiment autodistructiv, care îl mistuie interior pe cel care îl trăiește, gelozia excesivă are o mare putere de deteriorare a relaţiei celor doi. Această neîncredere în partener creează o stare de anxietate, de nervozitate. Partenerul gelos se poate simţi ameninţat de faptul că cineva poate „fura” de lângă el persoana iubită. Drept urmare, devine exagerat de posesiv, neîncrezător și mult prea sensibil.

 Apariţia unei astfel de tensiuni în cuplu erodează fundaţia de încredere reciprocă, pe care s-a clădit relaţia, comunicarea eficientă și sinceră împiedică dezvoltarea unei conexiuni puternice între cei doi. Aceasta, pentru că, în timp ce persoana geloasă din relaţie își va interoga sceptic și bănuitor partenerul, acesta din urmă se va simţi atacat și, în final, va începe să ascundă anumite lucruri, de teama apariţiei conflictelor, de cele mai  multe ori nejustificate în cuplu.

Mai multe