Ham, ham! Ştii câţi ani am? Te învățăm să calculezi corect vârsta câinelui tău

13 mai 2013 14:48   Fapt divers
Ultima actualizare:

Medicii veterinari de la Universitatea din Georgia, SUA, au descoperit că rasele mai mici trăiesc mai mult decât cele de talie mare. În plus, ştiai că un dog german, de exemplu, devine adult mult mai târziu decât un mops? Nu mai înmulţi cu 7 anii câinelui tău, iată cum trebuie să îi calculezi vârsta.

Conform doctoriţei Kate Creevy, care a demarat acest studiu, un Yorkshire terrier de doi ani este mult mai bătrân ca un Alsacian, de exemplu. De ce? Pentru că organismele lor se dezvoltă complet diferit, iar vârsta reală e o ecuaţie mult mai complexă. Câinii de talie mare au nevoie de doi ani până când se opresc din creştere, dar mai trăiesc doar patru sau cinci ani după-aceea.

Doctorul Kate Creevy a explicat că „dulăii mici ajung la maturitatea scheletală şi reproductivă mai repede, de aceea trăiesc mai mult". Bulldogul, care e o rasă medie trăieşte doar 6 ani, în timp ce un mops, care e de talie mică ajunge şi la 12-15 ani. În mare parte, câinii de talie medie şi de talie mare mor de cancer, spre deosebire de rasele mici. De aceea e nevoie de o nouă formulă de calcul a vârstei.

După doi ani intervine rasa în calcularea vârstei. Astfel, la bulldog, un an uman este calculat ca 13,42 de ani, la ciobănesc german 7,84 ani înseamnă un an uman şi pentru şorecar un an uman înseamnă 4,32 de ani. Un alt element important în calcularea vârstei e dacă dulăul a fost castrat sau nu: se adună 7,9 ani pentru căţeii necastraţi şi 9,4 ani pentru ceilalţi.

Iată cum se calculează vârsta

Rasele medii (Amstaff): se adună 10,5 ani la fiecare an uman timp de doi ani

Rasele mari(Dog German): se adună 9 ani la fiecare an uman timp de doi ani

Rasele mici (Yorkshire Terrier): se adună 12,5 ani la fiecare an uman timp de doi ani

Mai multe