Hamsterii, sensibili la aerul condiţionat

28 mai 2011 14:42   Fapt divers
Ultima actualizare:

Folosiţi cu atenţie aerul condiţionat în această vară, dacă ştiţi că aveţi în casă animale de companie.

Hamsterii, papagalii, porcuşorii de guineea şi peştii sunt cei mai sensibili la modificări de temperatură şi de curenţi de aer. Pot avea probleme respiratorii, de hrănire sau secreţii nazale.

Nici fluxul de aer direct asupra corpului, nici temperatura prea joasă nu sunt de dorit.

E bine ca temperatura fixată la aerul condiţionat să nu fie cu mult mai mică decât cea a mediului exterior, diferenţa să nu depăşească 5-6 grade Celsius.

Chiar şi în zilele extrem de toride temperatura nu trebuie să scadă sub 25 de grade pentru că adaptarea corpului, fie el uman ori animal, e dificilă şi chiar periculoasă pentru sănătate.

Fluxul de aer direct asupra organismului poate provoca iritatii nazale, lăcrimări ale ochilor, respiraţie îngreunată, colici renale sau agravarea unor afectiuni locomotorii asa cum este cazul artritei-artrozei.

Câinii şi pisicile, cei mai toleranţi

Spre deosebire de oameni, câinii şi pisicile suportă mai greu căldura. Pentru că, dacă omul îşi reglează mai uşor temperatura corpului, prin transpiraţie, ei doar prin respiraţie accelerată.

Cert este că dacă nouă ne e cald, le e şi lor. Din acest punct de vedere, aerul condiţionat le prinde bine.

Dezavantajele sunt legate de posibilele afecţiuni, date dacă aparatul suflă cu putere aer prea rece şi dacă animalul stă direct în bătaia lui.

Peştii sunt şi ei foarte sensibili la curenţi de aer şi la schimbările de temperatură exterioară, care implică modificarea temperaturii apei. La ei, apar probleme de hrănire.

Papagalilor le lăcrimează ochii şi li se zburlesc penele.

Păsările nu trebuie să fie ţinute în bătaia curentului.

Mai multe