Hamsterul pitic siberian

13 mai 2015 16:19   Fapt divers
Ultima actualizare:

Hamsterul pitic siberian, cunoscut şi sub denumirea de hamster alb de iarnă sau hamster pitic alb rusesc, este o specie de rozătoare de mici dimensiuni şi un îndrăgit animăluţ de companie.

Hamsterul pitic siberian: 1. Aspect şi dimensiuni

Hamsterul pitic siberian atinge, la maturitate, dimensiunea de circa 8-10 cm, având coada aproape insesizabilă, de 0,5 - 1,5 cm, şi cântăreşte maximim 50 gr. Totodată, masculii sunt mai mari decât femelele, scrie animale.ro. Blana hamsterului siberian este, de regulă, cenuşiu-maronie în partea dorsală, fiind mai albicioasă în zona ventrală a corpului. De asemenea, blana este prevăzută la majoritatea exemplarelor cu o dungă dorsală închisă la culoare. În mediul natural, pe masură ce iarna se apropie şi zilele scad, blana hamsterului siberian se deschide la culoare, ajungând uneori până la alb. Fenomenul este mai puţin întâlnit la exemplarele crescute în captivitate.

Hamsterul pitic siberian: 2. Comportamentul

Date fiind dimensiunile sale reduse, hamsterul pitic siberian este un animal de companie mai potrivit copiilor mari, cu atât mai mult cu cât are tendinţa ca, atunci când este luat în mână, să realizeze mişcări bruşte şi să cadă. Rozatorul este un animăluţ nocturn, însă este activ şi câteva ore pe zi. Pentru a evita luptele, este important ca hamsterii să fie puşi în acelaşi adăpost de la vârste foarte fragede.

Hamsterul pitic siberian: 3. Adăpostirea

Hamsterul pitic siberian poate fi adăpostit într-o cuşcă cu gratii dese, printre care micuţul rozător să nu se poată strecura, sau într-un acvariu de dimensiuni medii. Spre exemplu, o pereche de hamsteri siberieni poate fi adăpostită cu succes într-un acvariu cu o capacitate de 40 litri. Substratul adăpostului ar trebui format din rumeguş, bucăţi de ziare ori bucăţele de hârtie. De evitat întotdeauna este rumeguşul de cedru, toxic pentru hamsterul pitic siberian.

Hamsterul pitic siberian: 4. Hrănirea

Hamsterul pitic siberian este omnivor, însă cea mai mare parte a dietei sale este alcătuită din seminţe şi alte alimente de origine vegetală. În captivitate, micul rozător va aprecia hrana sub formă de pelete, special concepută pentru el. Hamsterul pitic siberian poate fi hrănit şi cu un mix de seminţe, cât şi cu legume - în special cartofi şi morcovi -, evitându-se legumele cu frunze verzi, care îi provoacă probleme digestive. Chiar şi în captivitate, animăluţul va afişa un comportament specific în mediul natural - acumularea hranei în săculeţii din obraji, pe care apoi o va ascunde într-un colţisor al adăpostului pentru a se înfrupta din ea mai târziu. Hamsterul pitic siberian trebuie sa aibă la dispoziţie în permanenţă şi un vas cu apă proaspătă.

Hamsterul pitic siberian: 5. Reproducerea

În mediul natural, hamsterul pitic siberian se împerechează din februarie până în noiembrie, însă, în captivitate reproducerea poate avea loc de-a lungul întregului an. Hamsterii siberieni încep să se împerecheze după vârsta de 50 de zile. Cât este gestantă, femela are nevoie de un cuib moale, format din şerveţele, dar şi de multă linişte şi de un mediu curat, igienic. Femela va da naştere, după o perioadă de gestaţie de 18-22 zile, unui număr de 5-10 pui. Puii se nasc orbi şi fără blană şi cântăresc aproximativ 1-1,5 grame. Femela este singura care îi îngrijeşte, iar, după circa o lună, puii sunt înţărcaţi. La scurt timp după, puii de hamster pitic siberian trebuie separaţi, întrucât au tendinţa să se lupte.

Mai multe