Iată ce ar trebui să ştiţi despre cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală

28 august 2020 20:25   Fapt divers
Ultima actualizare:

Virusul papiloma uman, numit HPV, este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer de col uterin. Depistarea precoce a infecției genitale cu papilomavirusuri sau virusurile papiloma umane (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

Virusul trăiește în mucoasele membranoase, cum sunt zona genitală și pielea, și se transmite prin contact sexual vaginal, anal și oral. De cele mai multe ori, persoanele purtătoare nu au simptome evidente ale infecției. Există însă și cazuri când dacă apar negi la nivelul pielii, în zona genitală sau cea a anusului, acest fapt reprezentând un semnal de alarmă asupra unei eventuale infectări cu HPV.

La bărbați, infectarea este reprezentată de negi pe penis și zona anusului de culoare galben-cenușiu, iar la femei, negii sunt roz sau albi, localizați în zona vulvei, vaginului sau pe colul uterin. Frecvența îmbolnăvirii cu acest virus se mărește pe măsură ce crește numărul de parteneri sexuali și dacă activitatea sexuală începe timpuriu.Virusul HPV se transmite și prin mâini, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate.

Prezervativul oferă protecţie?

Nu întordeauna prezervativul oferă protecție. Folosirea prezervativului reduce riscul de infectare cu HPV, însă nu în totalitate, pentru că nu acoperă toată suprafața pielii prin care s-ar putea transmite virusul. Este bine să evitaţi contactul sexual dacă partenerul prezintă vezicule sau leziuni în zona genitală.  

Mai multe