Iată ce trebuie să faci dacă vrei să scapi de penalizări!
29 iunie 2016 20:45
Fapt divers
Ultima actualizare:
Niciodată nu e bine să laşi pe ultima sută de metri ceea ce ar trebui să faci încă din primele zile ale anului. Deşi autorităţile au redus nivelul penalizărilor şi dobânzilor de întârziere, românii nu se înghesuie să profite de noile facilităţi. Iată cum scapi de penalizări dacă ai impozite din 2015 neachitate!
Joi e ultima zi în care mai poţi beneficia de reducere la achitarea integrală a taxelor locale pe anul 2016. Cele mai multe autorităţi locale aplică o bonificaţie de 10%, însă există şi primării care acordă o reducere de 5%.
Din acest an, contribuabilii vor fi „sancţionaţi” cu penalizări şi dobânzi de întârziere mai mici dacă nu-şi achită taxele şi impozitele la timp (data scandentă pentru 2016 e 30 septembrie).
- Penalizări şi dobânzi mai mici
- Codul fiscal de anul acesta e mai îngăduitor cu rău-platnicii. Statul a stabilit dobânzi şi penalizări mai mici în cazul celor care rămân în urmă cu plata taxelor locale, iar reducerile sunt cuprinse între 33 şi 50%. Astfel, sumele aferente impozitelor pe clădiri, terenuri şi automobile neachitate la timp sunt purtătoare de dobândă. În cursul acestui an, dobânda e de 0,02% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere, de la 0,03%/zi, cât era în 2015. În termeni reali, dobânda e de 7,32% pe an (2016 are 366 de zile), faţă de 10,95% cât era în 2015. Pe lângă dobânzi mai plătim penalizări de întârziere, în valoare de 0,01%/zi, faţă de 0,02%/zi, cât era în 2015. Acest lucru înseamnă 3,66% pe an, de la 7,3% anul trecut.
- Cum ţi se reduc penalizările
- Dacă ai impozite şi taxe locale restante, adică neachitate până la 30 septembrie 2015, poţi scăpa de o parte a penalizărilor şi dobânzilor care însoţesc obligaţiile de plată. Însă condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti te-ar putea descuraja să întreprinzi un asemenea demers. Prima cerinţă impusă de autorităţile locale e să-ţi fi achitat obligaţia principală de plată până la 31 martie 2016. Dacă nu ai făcut acest lucru, este inutil să mai depui cerere la direcţia de taxe. În acelaşi timp, până la această dată ar fi trebuit să achiţi şi jumătate din majorările de întârziere aferente taxelor aflate în sold la 30 septembrie 2015. Dacă ai respectat aceste cerinţe, poţi depune o cerere la direcţia de taxe şi impozite (formular tipizat pe care îl găseşti la ghişee). Prevederile referitoare la amnistia fiscală se regăssc în OUG 44/2015. Documentul se referă în principal la acordarea unor facilităţi fiscale românilor care au înregistrat întârzieri la plata impozitelor şi taxelor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Ordonanţa permite, însă, şi autorităţilor locale să adopte hotărâri de consiliu prin care să anuleze o parte a penalizărilor aplicate obligaţiilor de plată. Însă, nu toate primăriile au luat măsuri de susţinere a contribuabililor, căci prevederile hotărârii nu sunt obligatorii. Edilii sectorului 6, de exemplu, au emis o hotărâre de consiliu în decembrie 2015, prin care persoanelor fizice şi juridice li se anulează 50% din majorările de întârziere.
- Cum scapi de dobânzi la impozitele ANAF
- Contribuabilii care au datorii la bugetul de stat, prin neachitarea la timp a impozitelor pe venit, pe profit (colectate de ANAF) îşi pot reduce substanţial dobânzile şi penalizările aferente acestora. Astfel, penalităţile de întârziere, precum şi o cotă de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale (scadente la 30 septembrie 2015) se anulează dacă aţi achitat impozitul principal până la 31 martie 2016. În plus, pentru a beneficia de amnistie, trebuie să achitaţi azi, în ultima zi, 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată pe care le aveaţi la 30 septembrie 2015. Dacă îndepliniţi aceste condiţii, depuneţi o cerere de amnistie fiscală în baza OUG 44/2015, la sediul ANAF din localitatea/sectorul de domiciliu.