Iată una dintre cele mai frecvente cauze ale distanţării între parteneri

17 august 2020 19:42   Fapt divers
Ultima actualizare:

Lipsa comunicării este una dintre cele mai frecvente cauze ale distantării între partenerii de cuplu şi o cauză a multor despărţiri. Unii constată, de cele mai multe ori, la sfârşitul relaţiei că nu au comunicat niciodată cu adevărat cu partenerul lor.

Lipsa comunicării şi a dorinţei de a împărtăşii partenerului gândurile şi opiniile tale derivă din convingerea deja existentă că nu aveţi cu cine discuta, că nu sunteţi ascultată, că nu sunteţi înţeleasă, că nu obţineţi nimic dacă sunteţi deschisă şi onestă. Astfel se aplică pedeapsa tăcerii, respingerea partenerului deoarece consideraţi că nu este capabil să vă asculte. Tăcerea naşte suspiciune, interpretată de fiecare dintre cei doi în propria manieră: respingere, izolare, ignorare, acuzare, rănire, desconsiderare, frustrare.

Fericirea în cuplu, nu depinde doar de convingerile şi interesele comune sau de educaţia similară, ci şi de respectul diferenţelor de opinie ce trebuie să poată fi susţinute, exprimate neofensator în faţa partenerului. Tăcerea nu permite în primul rând identificarea problemei, întreţine un mediu toxic, stresant, apăsător. Prelungirea tăcerii înseamnă o captivitate a partenerului, în fricile şi secretele voastre. Comunicarea este curativă şi trebuie să învăţaţi cum să spuneţi ceea ce simţiţi, chiar dacă este incomod uneori pentru partener. Comunicarea în cuplu menţine activ exerciţiul de sinceritate şi spontaneitate, încredere şi ascultare reciprocă.

Teama şi închiderea în sine apar adesea din dorinţa de a evita eşecurile la nivel emoţional, represaliile sau criticile primate când unul din parteneri îşi exprimă sentimentele sau opiniile, oboseala unei lupte de convingere a partenerului de existenţa unei probleme în relaţie, epuizarea survenită în apărarea propriilor valori.

Mai multe