Idei inedite de a vopsi ouăle de Paşte
Săptămâna viitoare, vopsitul ouălor va fi activitate de bază în toate bucătăriile. Roşii, galbene, verzi, încondeiate, decorate cu frunze, ouăle de Paşte sunt mândria fiecărei gospodine. Prezentatoarea Prima TV Livia Graur are şi ea motiv de mândrie. Ouăle ei poate nu sunt cele mai frumoase, însă cu siguranţă sunt mult mai sănătoase.
Să ciocnim un ou la masa de Paşte, cu cei dragi, este unul dintre simbolurile acestei sărbători. Ne amuzăm când oul nostru este “supravieţuitor”, iar când îşi găseşte “naşul”, ne resemnăm, îl curăţăm de coajă şi îl mâncăm. Stop! Până aici! Este momentul când vraja dispare.
Ai observat urmele de vopsea de pe degete tale şi culoarea impregnată în albuş? Nu este ceva tocmai sănătos. Livia Graur a căutat soluţii mai naturale de a evita vopseaua şi s-a întors în timp, la metodele bunicii. “În ultimii ani am renunţat să mai vopsesc ouă cu vopsea de la magazin. Am tot citit cât de nocivă e când pătrunde prin coaja oului, aşa că am căutat alternative din natură. Mai ales în ultimii trei ani, de când am copil. După ce am încercat mai multe ingrediente, am găsit legumele cele mai bune care pot da culoare ouălor de Paşte”, spune ştirista.Metoda ei este simplă. Iei din frigider câteva legume colorate, le speli, le cureţi şi le pui la fiert. În zeama obţinută adaugi o linguriţă de oţet şi fierbi timp de 10 minute ouăle. Pentru a obţine culoarea roşie, foloseşti sfeclă roşie, pentru culoarea verde foloseşti spanac, pentru galben foi de ceapă galbenă, pentru portocaliu şofran, pentru albastru varză roşie şi pentru mov foi de ceapă roşie. “Este adevărat că metoda nu are rezultate perfecte, în sensul că nu vei obţine o culoare foarte puternică. Însă atunci când desfaci oul, albuşul nu e colorat. Şi chiar dacă ar fi, nu afectează sănătatea. În plus, mi se pare mai distractiv să vopseşti ouăle aşa”, explică Livia Graur, care urmează să coloreze anul acesta, după metoda bunicii, 30 de ouă.
Uite ce iese cu metoda cu orez!
Avem nevoie de puţin orez, colorant alimentar de diferite nuanţe, mănuşi, câteva beţe şi cutii de plastic bune de aruncat. Pune două linguriţe de orez într-un vas de plastic, adaugă colorant alimentar (pastă sau lichid), amestecă bine, pune oul peste orez, pune capacul şi scutură puţin pentru a se “murdări” bine oul.
Le poţi «încondeia» rapid cu ojă
O altă metodă haioasă de a vopsi ouăle este cea cu ojă. Nici aceasta nu afectează interiorul şi poţi mânca liniştit oul după ce l-ai spart. Singura problemă e că nu te va lăsa sufletul să-l spargi, la cât de frumos e. Se face rapid, iar rezultatul – o bijuterie. Ai devoie de o pereche de mănuşi, un vas mic cu apă la temperatura camerei şi de mai multe sticluţe cu ojă, culori puternice, diferite. Picură din fiecare sticluţă câteva picături în vasul cu apă apoi, cu un beţişor, îmbină uşor culorile după pofta inimii. Oul gata fiert se scufundă total în vas, iar oja se va impregna instant, într-un model unic, senzaţional. Ţine oul în mână câteva secunde, până se usucă.