În ce mod vă poate afecta nesiguranţa relaţia de iubire?

27 iunie 2020 10:22   Fapt divers
Ultima actualizare:

Nesiguranţa duce inevitabil la nevoia de control. Atunci când cineva are nevoia de a controla o situație, o persoană sau pe sine însuși, acest lucru se întâmplă pe fondul unei insecurități generate de acel context. Ceea ce se întâmplă este că persoana în cauză resimte o anxietate mai mare sau mai mică, o neliniște pe care încearcă să și-o stăpânească controlând exteriorul, nereușind să-și gestioneze altfel propria stare emoțională.

În cuplu, cei care au tendința să aibă comportamente de control asupra partenerului doresc în esență să nu se mai simtă atât de speriați de o anumita siuație. Presiunea resimțită din interior, poate ascunde convingeri disfuncționale, de genul: „dacă nu preiau controlul, ceva rău se va întâmpla”, „trebuie să fiu în permanență atentă” sau „nu pot avea încredere în partener, așa că trebuie să mă asigur în permanență”.

Ca efect secundar, partenerul se va simți îngrădit, sufocat sau poate chiar nedreptățit de privarea de doza de libertate sănătoasă de care are nevoie și poate răspunde la rândul său prin distanțare. De aici se pot naşte comportamente negative.

Mai multe