Încrederea în sine scăzută, unul dintre cele mai întâlnite motive ale geloziei
Atunci când eşti într-o relaţie de cuplu, este normal să simţi, uneori gelozie. Puţină gelozie într-o relaţie romantică este, fără îndoială, un lucru natural. În timp ce multe persoane sunt rareori geloase, iar intensitatea sentimentului este una moderată, altele ajung la un grad patologic. Pentru cei din urmă, accesele de gelozie pot duce la terminarea relaţiei.
Unul dintre cele mai întâlnite motive ale geloziei este încrederea scăzută in sine. De foarte multe ori auzim termenul de complex de inferioritate, care arată un dezechilibru al stimei de sine. Prin urmare, o persoană care nu se valorizează suficient va deveni geloasă întrucât nu consideră că are atributele necesare pentru a păstra un partener.
Când o persoană are o imagine de sine mai degrabă negativă, o stimă de sine scăzută şi gândeşte negativist, atunci gelozia apare ca o încercare de salvare. Cum? O persoană care se crede prea urâtă, neinteresantă, proastă va crede că nu îşi merită partenerul de viaţă. Mai mult, va ajunge să creadă că partenerul de cuplu va cunoaşte la un moment dat o persoană mai frumoasă, desteaptă, interesată de succes decât el însuşi şi că va fi părăsit. Unele persoane ajung până acolo încât să creadă că celălalt chiar merită pe cineva mai bun.
În această situaţie, gelozia este întrecută de autosabotare. Oricum, dacă partenerul nu se crede îndeajuns de bun pentru tine, gelozia va fi încercarea de salvare a relaţiei: temându-se că vei întâlni pe altcineva mai bun, va încerca să te ţină mereu lângă el şi să te controleze.