Întrebări istețe pentru interviul de angajare

19 martie 2020 12:48   Fapt divers
Ultima actualizare:

La interviul de angajare, trebuie să convingi că poți fi cea mai bună alegere pentru angajator. Chestionarul angajatorului obligă la răspunsuri seci și, deseori, nu poți arăta totul despre tine. Nu rata momentul fabulos în care cel care stă de vorbă cu tine spune: „Aveți întrebări pentru mine?”. Dacă vei spune politicos și timid „Nu!”, ai ratat șansa de a porni un posibil dialog care să te prezinte mai mult decât au făcut-o răspunsurile la întrebările standard.

Iată câteva din aceste întrebări istețe pe care să le adresezi angajatorului, la interviu. Le poți adapta în funcție de domeniu, de situație, de context, dar ideea de bază rămâne. Cu siguranță vei impresiona și vei trezi interesul.

Cum au evoluat predecesorii mei în această poziție?

Întrebarea arată că te-ai documentat, că ai analizat, că te interesează ce s-a întâmplat înainte de a fi nevoie de un om nou pentru respectivul post. Mai mult, probează că ești instruit, că știi ce obligații și drepturi are angajatorul, pe de-o parte și angajatul, pe de alta și dovedește că ai habar de codul muncii, ceea ce este un mare atu pentru tine.

Ce vă place cel mai mult, lucrând în această companie?

Este o abordare îndrăzneață, dar, sigur vei rămâne în memoria angajatorului. Contează foarte mult tonul folosit. Trebuie să probezi interes sincer, iar întrebarea să fie deschisă și sinceră. Vei arăta că te interesează cu adevărat respectiva companie și că exemplul pozitiv pe care îl aștepți este un stimulent motivațional pentru tine.

Care sunt provocările reale și prioritățile ale acestui post?

Întrebarea o să te pună într-o lumină favorabilă. O să dovedești că ești determinat, că nu te sperie obligațiile de serviciu și că ești capabil să te implici. Adică o sumă de calități care te fac un potențial angajat de bază care nu poate trece neobservat.

Întrebând despre priorități, te vei plasa în poziția candidatului ce dovedește logică și eficiență și vei arăta că ești cu adevărat interesat de respectivul job.

Aveți angajați care au avut succes în această poziție?

Este o întrebare capcană pentru angajator. Ezitarea lui îți va spune că este un loc periculos, unde poți avea probleme, iar detaliile te vor face să înțelegi mai bine ce înseamnă acel loc de muncă. Oricum vei stârni interes pentru că probezi maximă atenție în alegerea locului de muncă și foaptul că nu ai venit la interviu pur și simplu, ci pentru că îți dorești cu adevărat acel loc de muncă.

Aveți ezitări în ceea ce privește pregătirea mea?

Această întrebare este foarte curajoasă, dar poate fi începutul unui dialog între candidat și angajator. Îți poate deschide uși. Te vei arăta un om sigur pe sine, care își cunoaște clar abilitățile și competențele, care știe foarte bine ce nivel de pregătire are și poate elimina eventualele îndoieli ale angajatorului. Este o întrebare formidabilă, pentru că obligă angajatorul să-ți răspundă, fie oferindu-ți confirmări, fie cu alte întrebări care îți dau ocazia să vorbești despre tine așa cum consideri tu.

Un sfat bun de urmat

Ce faci dacă angajatorul nu-ți adresează întrebarea care ar putea deschide dialogul? În situația aceasta, trebuie să ai abilitatea și îndrăzneala de a o provoca, cerând cu eleganță și naturalețe să adresezi la rândul tău întrebări pentru a-ți face o imagine cât mai clară și mai completă asupra respectivului job.

Formula ideală ar putea fi: „Mi-ar face mare plăcere să vă pot adresa una-două întrebări.” Refuzul este puțin probabil. Este bine să te limitezi la puține întrebări, dacă interlocutorul tău nu pare interesat de dialog și alege doar variantele care te vor pune în valoare. Dacă angajatorul pare dispus la dialog, nu exagera, limitează conversația la cele câteva chestiuni care îți aduc beneficii evidente.

Poți face toate acestea dacă păstrezi o stare de calm, concentrare și acorzi atenție maximă doar elementelor care contează și atunci când răspunzi la întrebări, și atunci când inversezi rolurile și conduci dialogul.

Mai multe