Îţi schimbi buletinul? Uite cât te costă şi de ce acte ai nevoie!
Se întâmplă când ţi-e lumea mai dragă: ţi-ai pierdut buletinul! Sau, mai e puţin şi expiră termenul de valabilitate... sau, te-ai mutat şi, odată cu adresa, schimbi şi cartea de identitate. Cum trebuie să procedezi? Iată mai jos care sunt actele de care ai nevoie pentru a obţine un nou document şi cât te costă.
Când trebuie să-ţi faci buletin nou
La expirarea termenului de valabilitate, după modificarea datelor de stare civilă, dacă documentul ţi-a fost anulat, dacă ţi-ai schimbat sexul, fizionomia sau ca urmare a preschimbării buletinelor de identitate. De asemenea, buletinul se face la împlinirea vârstei de 14 ani. Cartea de identitate se schimbă atunci când a fost furată, pierdută sau deteriorată, la schimbarea domiciliului, atunci când se schimbă denumirea străzii pe care locuieşti sau se renumerotează imobilele (casele şi blocurile).
Cât te costă un buletin nou şi unde plăteşti?
Cartea de identitate costă 7 lei, cartea de identitate provizorie costă 1 leu, iar taxa de timbru costă 5 lei. Banii se achită în numerar la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor pe bază de chitanţă. Acestea se află în cadrul consiliilor locale, oraşelor şi municipiilor, precum şi în cadrul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti. Banii se pot plăti şi la structura de taxe şi impozite din cadrul primăriei localităţii la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
Documente necesare la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei ori ca urmare a preschimbării buletinelor de identitate:
- Actul de identitate şi cartea de alegător, dacă e cazul;
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- Certificatul de naştere;
- Certificatul de căsătorie, original şi copie, dacă e cazul;
- Hotărârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
- Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţiei/soţului supravieţuitor, dacă e cazul;
- Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
- Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate – 7 lei;
- Timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 5 lei.
- Atenţie! Amenzi între 40 şi 80 de lei
Atenţie! Dacă este vorba despre primul buletin, nu trebuie să se depăşească 15 zile de la data împlinirii vârstei de 14 ani. Dacă buletinul se apropie de limita de expirare, îl poţi schimba doar în ultimele 6 luni de valabilitate, dar nu trebuie să depăşeşti ultimele 15 zile de valabilitate. În caz contrar, amenda este între 40 şi 80 de lei. Sunt şi cazuri în care se eliberează o carte de identitate provizorie – atunci când persoana nu are toate documentele ncesare eliberării cărţii de identitate sau în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. Termenul de valabilitate a acesteia este între 30 de zile şi 1 an.
Cât timp este valabil
Valabilitatea cărţii de identitate diferă în funcţie de vârstă:
- 4 ani dacă vârsta posesorului este între 14-18 ani;
- 7 ani dacă vârsta posesorului este între 18-25 de ani;
- 10 ani după ce ai împlinit 25 de ani;
- permanent după ce ai împlinit 55 de ani.