L-a muşcat o căpuşă? Fă-i analizele după două săptămâni!
Poate aţi auzit, muşcătura căpuşelor este foarte periculoasă atât pentru om, cât şi pentru animal. Se transmit boli grave, multe dintre ele fără simptome imediate. Tocmai de aceea, pentru a vedea urmările unei muşcături, trebuie să-i faceţi animalului analize.
După ţânţar, căpuşele transmit cele mai multe boli. Cele mai grave sunt Borrelioza (sau boala Lyme), Anaplasmoza şi Ehrlichioza.
Fie că îl muşcă o căpuşă, fie că îl muşcă 10, câinele poate lua una sau mai multe dintre aceste boli.
„Evident, cu cât numărul muşcăturilor e mai mare, cu atât riscurile cresc.
Surpriza neplăcută este că de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe.
Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta, adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape.
Medicii veterinari profesionişti ştiu acest lucru şi fac teste serologice, dar şi de altă natură, pentru un diagnostic complet", explică doctorul în medicină veterinară Daniel Lescai, şeful clinicii Ilioara.
Fiecare boală are simptome diferite, asemănătoare cu cele de gripă, plus inflamaţie la locul muşcăturii. Însă, dacă nu apar simptomele, nu înseamnă că a scăpat.
Dacă ştii că ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, trebuie să vă faceţi analize. Dar nu imediat, ci la o săptămână - două după, mai spune specialistul.
Pentru a evita problemele, cel mai bine e să iei măsuri de precauţie. Deparazitează câinele extern cu picături, spray-uri, zgărzi sau prafuri speciale.
Dar trebuie să ştii că niciun produs nu îi va oferi protecţie 100%.
Dacă observi o căpuşă în blăniţa câinelui tău, îndepărteaz-o cât mai repede.
Află mai multe detalii pe site-ul medicului Lescai, www.doctor-vet.ro.
Cum se îndepărtează o căpuşă
Muşcătura unei căpuşe e însoţită de anestezia zonei afectate, motiv pentru care nu e dureroasă, iar cel muşcat nici măcar nu realizează.
Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge, trebuie să respecţi următoarele manevre de îndepărtare: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat.
Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate.
Nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul şi aplică o cremă cu antibiotic.