Mă fac eu mare şi fără mămica! Urangutanul Udin a primit o a doua şansă la viaţă

31 iulie 2015 19:58   Fapt divers
Ultima actualizare:

Udin a fost smuls de lângă mama sa încă din primele zile de viaţă. Micuţul a fost băgat într-o cutie de carton şi urma să-i distreze pe copiii dintr-un sat indonezian. Recent, i s-a oferit o nouă viaţă, după ce a fost dus la un centru de salvare a urangutanilor.

Sărmanul pui de urangutan s-a agăţat imediat de mama lui adoptivă de la Centrul Internaţional de Salvare a Urangutanilor din Borneo, Indonezia. Orfanul de numai câteva luni e încă traumatizat după ce mama i-a fost ucisă încercând să-l protejeze de braconieri. Îngrijitorii fac tot posibilul ca micuţul Udin să devină zglobiu şi plin de viaţă.

Dar picioruşele abia îl ascultă, astfel că e hrănit cu biberonul doar ţinut în braţe. Patul moale şi cald e mai confortabil decât cutia de carton de unde a fost salvat, iar un urşuleţ din pluş îi ţine de urât. Cu ochii negri şi mari, umezi parcă de emoţie, Udin încearcă să înţeleagă ce i se întâmplă.

“L-am găsit singur, pe întuneric, într-o cutie foarte îngustă. Era atât de slăbit şi de deshidratat, încât nu dorea să bea sau să mănânce nimic. A fost îngrozitor pentru el, pentru că în mod normal puiul de urangutan e dependent de mama sa în primele luni de viaţă, care-i oferă protecţie”, a povestit Alan Knight, directorul centrului.

Lipsa de proteine şi nutrienţi i-a împiedicat dezvoltarea, încât Udin nu reacţionează încă la vederea îngrijitorilor. “Era să-l pierdem de mai multe ori, însă am fost tot posibilul să-i salvăm viaţa interacţionând adesea cu el. Abia după 10 zile a început să mănânce câte puţin”, a declarat Sara, mămica lui adoptivă, pentru Daily Mail. Bietul Udin se află încă în stare critică şi necesită atenţie sporită pentru a se întrema.

Click! spune

Urangutanii sunt o specie pe cale de dispariţie pe fondul defrişărilor masive din Borneo şi Indonezia. Mai trăiesc în zilele noastre doar 6.667 de exemplare din specia Urangutan de Sumatra şi doar 11.017 din specia care trăieşte în Borneo. La maturitate masculii pot ajunge la 75 kg, iar femelele la 50 kg. Au o înălţime care variază între 1,2 şi 1,4 m. Speranţa de viaţă în libertate e de 45 de ani.

Puiul de leneş a primit o mamă de pluş

Edward se consolează cu falsa mămică la grădina zoologică din Londra (Marea Britanie) după ce mama, Marilyn, l-a înţărcat şi l-a abandonat. Leneşul de 7 săptămâni avea nevoie să se caţere de mama sa ca să-şi dezvolte muşchii. Pentru a nu-l pierde, îngrijitorii parcului i-au găsit o mamă de împrumut care să-l ajute să se înzdrăvenească până va fi mutat împreună cu ceilalţi leneşi din ţarc. Leneşii sunt mamifere care trăiesc în America de Sud şi Centrală şi au o speranţă de viaţă de 20-30 de ani în captivitate.

Mai multe