Mâine sunt Sfinţii Mihail şi Gavriil. Uite ce se spune că trebuie să găteşti în seara aceasta

7 noiembrie 2014 15:06   Fapt divers
Ultima actualizare:

Peste 1,3 milioane de români îşi aniversează mâine onomastica, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Sărbătoare importantă de care se leagă nişte obiceiuri pastorale, deoarece cei doi sfinţi sunt consideraţi patronii şi ocrotitorii turmelor din oi.

În seara zilei de 7 noiembrie se prepară „turta oilor” sau „turta arieţilor”, aflăm de la Russenart Communications, care desfăşoară în această perioadă campania de cumunicare numită „Cultura şi tainele pâinii”. Turta este pe bază de mălai şi se face pentru a sărbători „Nunta oilor”, celebrată de unii ciobani la începutul lunii noiembrie.

Turta coaptă de cu seara se aruncă în dimineaţa zilei de 8 noiembrie în târla oilor, pentru a prevesti numărul de miei din primăvară. Dacă turta cade cu faţa în sus, este semn de bucurie, considerându-se că toate oile vor avea miei. Dacă turta care cu faţa în jos, nu e de bine, căci se consideră că oile vor avea puţini miei. Restul turtelor preparate se folosesc în loc de pâine pe durata zilei.

Indiferent dacă ai sau nu oi în ogradă, poţi încerca să faci şi tu această pâine din mălai, căci este delicioasă. Iată reţeta:

Ingrediente: 1 kg mălai, apă cât cuprinde, sare după gust, o mână de făină

Mod de preparare: se clocoteşte apa cu puţină sare şi se pune treptat peste mălai, amestecând continuu. Trebuie să se formeze un aluat şi, opţional, ca să se închege mai bine, poţi adăuga un pumn de făină. Se frământă bine. Dacă preferi un gust uşor dulceag, poţi pune şi puţin zahăr. Se modelează turtele în formă rotundă şi se pun în tavă. Se amestecă puțină apă călduță cu făină, se spoiește cu acest amestec turtele pe deasupra, secrestează cu furculita și se pun în cuptorul încins (preferabil cuptor cu lemne sau țest). Se coace mai întâi la foc iute, iar când prinde puțină crustă și culoare se mai domolește focul.

Mai multe