Mascul sau femelă? Nu ştii ce să alegi? Iată avantajele şi dezavantajele pentru fiecare în parte
Vrei să-ţi iei un căţel, dar nu ştii ce să alegi între mascul şi femelă? Trebuie să iei în calcul mai multe aspecte – dacă animalul e sau nu de rasă, dacă vei vrea sau nu pui, dacă vrei să te păzească sau nu neapărat. Pentru fiecare în parte există avantaje şi dezavantaje. Medicul veterinar Daniel Lescai ne spune care sunt acestea.
„Doamnele” au prioritate, aşa că să începem cu ele.
Avantaje. Căţeluşele pot fi mai docile, mai puţin agresive. Dacă sunt de rasă şi intenţionezi să înmulţeşti specia, avantajul e că, luând o femelă, vei avea pui.
Dezavantaje. Capacitatea de procreare, în schimb, poate fi un dezavantaj pentru cei care nu vor să se complice cu puii. Apoi, pentru că sunt şi ele „sexul slab”, sunt mai sensibile la boli decât masculii. Pot face tumori mamare, piometru (o acumulare de puroi în uter), pot avea lactaţie falsă, sângerări genitale specifice perioadelor şi, bineînţeles, sarcini nedorite.
Cum stau lucrurile în cazul masculilor
Avantaje. Masculii nu au atâtea probleme de sănătate. Doar ceva neajunsuri cu prostata, odată cu înaintarea în vârstă. O altă caracteristică a lor este agresivitatea mai pronunţată, care poate fi văzută ca dezavantaj sau ca avantaj pentru cei ce vor câine de pază şi protecţie. Ei sunt, în plus, mai valoroşi din punctul de vedere al valorii genetice, dacă sunt de rasă.
Dezavantaje. Un dezavantaj este că se ţin după femelele în călduri şi riscă să fugă de acasă, să vagabondeze.
Ambele sexe trăiesc mai mult şi scapă de problemele de sănătate dacă sunt sterilizate.
În concluzie, poţi să-ţi iei mascul dacă nu vrei puiuţi şi nici bătăi de cap cu problemele de sănătate, iar dacă îţi doreşti să înmulţeşti specia, ia-ţi femelă.