Măștile se pot steriliza natural la soare. Ce materiale recomandă specialiștii

13 mai 2020 17:45   Fapt divers
Ultima actualizare:

Masca va fi accesoriul de care nu ne vom mai despărți anul acesta și e de așteptat să scoatem, lună de lună, bani frumoși din buzunar pentru achiziționarea ei. Însă nu toată lumea își permite să cumpere măști de unică folosință și să le schimbe des, așa cum sunt recomandările. O soluție ar fi confecționarea uneia în casă, dar pentru asta trebuie să știm foarte clar ce materiale sunt recomandate și cum se dezinfectează corect.

Pentru a preveni contaminarea, măștile trebuie să îndeplinească niște rigori stricte, să fie din materiale impermeabile care asigură, în același timp, o bună respirație. „Există o varietate de materiale. Prosoapele de bucătărie din hârtie filtrează 50%, e recomandat să fie în mai multe straturi, însă atunci veți respira mai greu. Materialele din poliester au eficiență zero, filtrând doar 5%. Cele din mătase cu poliester filtrează 70%. Măștile simple chirurgicale, de la farmacie, au o eficiență de 90% pentru blocarea particulelor dinspre noi spre mediul înconjurător și dinspre mediu spre noi”, a explicat la Digi 24 profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică din Iași.

Specialistul propune confecționarea unor măști dintr-un material dens, în două straturi, între care se poate pune un filtru subțire ca cel de aspirator.  „Măștile nu trebuie să rețină umiditatea. Testul umidității îl puteți face acasă: stropiți masca și, dacă picăturile rămân la suprafață, înseamnă că este bună, dacă sunt absorbite, e semn că materialul nu e pretabil”, adaugă profesorul.

Cum sterilizăm măștile

Dacă ai o mască simplă, din trei straturi de material textil, cea mai rapidă și mai ușoară metodă este să o speli cu apă și săpun, apoi să o calci cu fierul de călcat. O altă metodă e prin fierbere la 100 de grade, timp de 3 minute. Căldura, chiar și cea solară, omoară microbii. „O metodă eficientă și naturală este sterilizarea la soare. Pentru a inactiva potențialii viruși de pe suprafața măștii este suficient să o lăsăm în soarele puternic de la amiază. E valabil și pentru haine”, mai spune Silviu Gurlui.

Mai multe