Mâţa irakiană a mers 5.590 km să-şi găsească familia în Norvegia

24 februarie 2016 21:57   Fapt divers
Ultima actualizare:

Miracol! O pisică din rasa Angora care s-a rătăcit de familie după fuga din Irak a parcurs 5.590 kilometri până ce, recent, şi-a regăsit stăpânii. Felina s-a pierdut în Lesbos, Grecia, de unde a ajuns în Norvegia.

Povestea pisicii Kunkush, de 3 ani, a înduioşat întreaga planetă. Familia Al-Asaf din Mossul, oraş din nordul Irakului, a fugit din calea terorii Statului Islamic, în noiembrie 2015. Din provincia Ninive, au ajuns în Turcia, apoi au traversat Mediterana într-o barcă de cauciuc, ajungând în insula grecească Lesbos. Mama Suva şi cei cinci copii ai ei, cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, s-au trezit fără mâţă la scurt timp după debarcare. Speriată, Kunkush s-a pierdut în înghesuială. Unul dintre copii a scăpat-o şi dusă a fost.

Au suferit cu toţii şi au căutat-o câteva ore, dar fără succes. Suva şi copiii săi au trebuit să plece spre Norvegia împreună cu ceilalţi refugiaţi irakieni, pentru a cere azil. Au plecat convinşi că nu o vor mai găsi niciodată. Numai că mâţa a avut noroc.

Slabă, cu blăniţa murdară, neajutorată şi istovită de călătoria pe mare, Kunkush a atras atenţia localnicilor din satul de pescari Skala. Ei au hrănit-o şi au pus afişe pentru a-i găsi stăpânii. Însă, în zadar.

O lună mai târziu, o nemţoaică numită Amy Shrodes a luat-o cu ea la Berlin, continuând să-i caute, cu ajutorul reţelelor de socializare, pe cei care au pierdut-o. “Ştiu ce înseamnă să pierzi pe cineva drag. Îmi dau seama cât de importantă era pentru familie, dacă nu a lăsat-o acasă”.

 În cele din urmă, la 12 februarie, o norvegiancă a descoperit familia care a pierdut pisica. Voluntarii au strâns 1.640 de dolari (circa 6.700 de lei) pentru a plăti veterinarul care a tratat-o şi a vaccinat-o şi costurile de zbor. Astfel, după o călătorie cu avionul, pisica a ajuns în oraşul norvegian Steinkjer, unde se afla familia sa. În total, a străbătut 5.590 de kilometri. Suva a plâns când a regăsit-o, strigând: “Kunkush, viaţa mea! Draga mea!” Iar pisica părea şi ea că are ochii umeziţi de emoţie. Mieuna şi îşi lingea stăpâna, torcând de fericire în braţele sale.

Mai multe