Mesajul secret de pe stema României. Ce semnifică simbolul pe care puțini îl cunosc

8 mai 2024 18:01   Fapt divers

Și România, la fel ca alte 195 de state independente, are o stemă proprie care poartă în ea nu doar un mozaic de simboluri, ci și o parte din identitatea sa. Mulți patrioți nu știu, însă un detaliu care se regăsește pe stema țării noastre. Este vorba despre cei doi delfini afrontați. 

Stema României, ce ascunde simbolul 

Stema României este formată dintr-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise. În cioc ține o cruce, pe cap poartă Coroana de oțel a României, iar în gheare o sabie și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice: Țara Românească, Oltenia, Moldova, Transilvania și Dobrogea. Însă mai există un element despre mulți nu știu.

Mesajul de pe stema României 

Pe stema României este poziționat un simbol adesea trecut cu vederea chiar și de cei mai patrioți români. Este vorba despre cei doi delfini afrontați, poziționați în partea inferioară, între stema Olteniei și stema Transilvaniei. De fapt, ce doi delfini prezenți pe stema României reprezintă stema Dobrogei, ea fiind introdusă relativ târziu, în anul 1872.

Deși poate părea neobișnuit pentru unii, simbolul are o strânsă legătură cu istoria și cultura Dobrogei. Delfinii sunt animale marine, iar Dobrogea este regiunea care are deschidere la Marea Neagră. Așadar, acest simbol poate reprezenta legătura strânsă a Dobrogei cu marea și viața marină bogată.

Stema României interbelice

Actuala stemă a României are la bază stema României interbelice, care a fost proiectată în anul 1921 de heraldistul clujean Jozsef Sebestyen, la cererea regelui Ferdinand I al României. Ea a fost adoptată de cele două Camere reunite ale Parlamentului, în data de 10 septembrie 1992. În comparație cu stema României interbelice, stema actuală are o formă simplificată, lipsindu-i scutul mic cu simbolul heraldic al Casei de Hohenzollern.

Deși sunt trei regiuni istorice extrem de importante, Banatul, Crișana și Maramureșul nu au avut simboluri heraldice proprii de tradiție. Cu toate acestea, în anul 1921 s-a stabilit ca Banatului să îi fie atribuită stema Olteniei, iar Crișanei și Maramureșului să îi fie atribuită stema Transilvaniei. Până la data de 31 decembrie 2018, autoritățile publice au avut obligația să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noul model al acestora. De la 1 ianuarie 2019 nu mai este permisă folosirea stemei României fără acvila încoronată.

Ce reprezintă stema țării 

Potrivit definiției pe care o regăsim în Wikipedia, stema sau blazonul unei țări reprezintă ansamblul tuturor semnelor distinctive și simbolice ale unei persoane, instituții, localități, provincii sau unui stat. Acestea exprimă atributele și/sau elementele care privesc istoria sau originea respectivei națiuni. Conform științei heraldice, o stemă este alcătuită din mai multe categorii de elemente, precum scut, figuri heraldice și elemente exterioare ale scutului (coroană, coif, deviză, pavilion, etc.). 

Mai multe