Metoda calendarului. Detalii importante de reţinut despre această măsură contraceptivă
Dacă metodele contraceptive disponibile pe piaţă nu se potrivesc cuplului vostru şi vreţi să folosiţi moduri naturale pentru a evita o sarcină, trebuie să ştiţi cât de eficiente sunt.
Metoda calendarului este una dintre numeroasele măsuri de contracepţie pe care nici medicii ginecologi nu o recomandă din cauza riscului pe care îl implică. Ea se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată.
Metoda presupune evitarea contactului sexual în acest interval, urmând ca în restul ciclului menstrual, perioadă considerată „sigură”, să nu fie folosită nicio altă metodă de contracepție.
Deși la prima vedere pare simplu, în realitate, această metodă este riscantă și destul de complicată pentru că este dificil de stabilit cu precizie care este perioada fertilă din ciclul menstrual al unei femei.
Din diferite motive, există destul de multe femei care apelează la metoda calendarului pentru a se proteja de o sarcină nedorită. Dacă este folosită în acest scop, eficienţa este mult mai scăzută decât în cazul altor metode contraceptive . Studiile arată că 13% dintre femeile care folosesc metoda calendarului corect tot ajung să rămână însărcinate, în ciuda calculelor pe care le fac. Aşadar, metoda calendarului nu este cea mai sigură, dacă ceea ce vrei este să eviţi o sarcină.
- Metoda calendarului nu este o metoda de contracepţie foarte eficientă, prin urmare este mai sigur să foloseşti metode moderne de contracepţie.
- Rata de eşec a acestei metode cobtraceptive este de aproximativ 15% în cazul ciclului menstrual regulat, crescând semnificativ în cazul ciclului menstrual neregulat.
- Trebuie să ştii că este necesar să ţii permanent evidenţa ciclului tău menstrual pentru a observa eventualele schimbări ale acestuia.
- Metoda calendarului nu poate împiedica infectarea cu boli transmisibile sexual.