Miau, sunt prima mâţă din lume cu lăbuţe de robot

20 iunie 2019 18:25   Fapt divers
Ultima actualizare:

Povestea emoţionantă a motanului Razik a făcut înconjurul planetei! În urmă cu doar câteva zile, felina, care şi-a pierdut toate lăbuţele din cauza degerăturilor, după o noapte petrecută la -40˚C în Siberia, a putut merge din nou. Miracolul a fost posibil datorită unei echipe de veterinari inimoşi.

Nu se mai poate căţăra în copaci, nu va mai prinde probabil niciodată şoareci, dar cel puţin poate merge. Raznik a devenit primul motan din lume care are picioare bionice, realizate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Motănaşul a fost dat afară din casă în decembrie 2018, a degerat la -40˚C şi picioarele au dezvoltat cangrene care îi puneau în pericol viaţa. Veterinarii din Novosibirsk au fost nevoiţi să îi amputeze membrele. ”În mod normal în astfel de condiţii, orice pisică este eutanasiată pentru a-i reduce suferinţa. Însă Razik e un caz special, povestea lui ne-a impresionat şi am strâns fonduri pentru a-i face lăbuţe robotizate din titan”, a declarat pentru presa rusă doctorul veterinar Serghei Gorşkov. 

Cele patru proteze sunt de înaltă tehnologie şi respectă cele mai ridicate standarde de calitate. Au fost realizate cu o precizie microscopică după mai multe radiografii şi tomografii. ”Razik este cu siguranţă prima pisică din lume care a beneficiat de operaţii de ataşare a protezelor de înaltă precizie. Lăbuţele au fost ataşate integral de piele şi de os şi veterinarii au urmărit osteointegrarea implantului în organismul felinei pentru a oferi o viaţă mai lungă protezei”, a declarat Gorşkov. Având în vedere succesul operaţiei, doctorii de la clinica privată din Novosirbisk şi-au exprimat intenţia de a repeta experienţa şi pentru alte animăluţe nenorocite. La această clinică au mai fost produse şi montate proteze pentru vaci şi păsări, însă niciodată pentru feline. Specialiştii ruşi cred că tehnologia protezelor bionice poate fi implementată cu succes în cazul multor animale de companie, care suferă din cauza mutilărilor. Din păcate, la nivel mondial peste 42% dintre animalele care îşi pierd un picior sunt eutanasiate.

Mai multe