Mituri cu şi despre vară. Adevărul despre aerul condiţionat, bronz şi hidratare
Crezi că aerul condiţionat te îmbolnăveşte, că trebuie să bei doi litri de apă pe zi sau că dacă stai sub umbrelă, pe plajă, eşti în siguranţă? Ei bine, află că toate acestea sunt doar mituri. Medicii au cu totul alte păreri.
Avem nevoie de 2 litri de apă pe zi
Fals. Este o afirmaţie mult prea generală. Da, trebuie să te hidratezi, să bei un pahar cu apă chiar înainte de a apărea senzaţia de sete. Însă nu toată lumea are nevoie de cei „doi litri”. Cantitatea de lichide necesară variază în funcţie de vârstă, de activitatea fizică desfăşurată, de temperatura mediului ambient. Vara, pentru că transpirăm mai mult, trebuie să bem automat mai multă apă decât în sezonul rece.
Aerul condiţionat ne îmbolnăveşte
Parţial adevărat. Mulţi cred că dacă petrec prea mult timp în bătaia aerului condiţionat răcesc sau se aleg cu dureri de cap. Într-adevăr, aerul rece sensibilizează mucoasa nazală, iar trecerea bruscă de la temperaturile mari de afară la cele mici din interior poate da dureri de cap. Însă adevăratul risc, în ceea ce priveşte aerul condiţionat, este să nu-i cureţi filtrele, pentru că în felul acesta se împrăştie mulţi microbi în aerul pe care îl respiri.
Dacă eşti bronzat, nu te mai arzi
Fals. Mulţi au impresia că doar în primele zile de plajă, când pielea e albă, se pot arde, însă dacă au prins puţină culoare, deja sunt în afara oricărui pericol. Potrivit dermatologilor, bronzul cu care te mândreşti îţi asigură o protecţie echivalentă cu o cremă cu SPF 4, ceea ce e extrem de puţin. Mai mult decât atât, pielea bronzată e deja afectată, iar riscul de îmbătrânire prematură este mai mare.
Sub umbrelă, eşti în siguranţă
Fals. Razele puternice ale soarelui pot trece şi prin umbrelă, aşa că nu sta pe plajă la orele prânzului pentru că rişti să te arzi. Chiar şi când e nor afară vei avea surpriza să observi că te-ai bronzat.