Nu daţi nimic cu împrumut în Ajunul Bobotezei!

5 ianuarie 2017 7:41   Fapt divers
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi se pregătesc pentru Bobotează, care va fi sărbătorită mâine, când vor avea loc slujbe speciale de sfinţire a apelor. Astăzi, în Ajunul Bobotezei, se ţine post aspru, pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare.

După 11 zile fără restricţii alimentare, Ajunul Bobotezei reprezintă primul post din an. „Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru marea sărbătoare din 6 ianuarie”, spune părintele Eugen Ramon Ilie, protoiereul Călăraşului. Credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc, alături de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi de Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie).

„Boboteaza este ultima zi din ciclul sărbătorilor de Anul Nou, marcată de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. În unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele”, spun etnologii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.

Sărbătoarea abundă în superstiţii, iar oamenii de la sate ţin cont de ele pentru a le merge bine tot anul. Dacă pomii sunt încărcaţi cu promoroacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei, livada va avea rod bogat. De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. Nu se spală în Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, întrucât apele sunt sfinţite.

În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inel un fir roşu de mătase şi un fir de busuioc, pe care le pun sub pernă. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care se vor căsători. Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se vor mărita sigur în acel an. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei e cea mai geroasă zi a anului şi că, la noapte, viitorul poate fi citit în oglindă.

Mai multe