Nu lăsaţi căldura să vă moleşească! Ce trebuie să facem pe caniculă pentru energie maximă

6 iulie 2019 19:39   Fapt divers
Ultima actualizare:

Este greu să fim fresh şi să avem energie într-o zi caniculară de vară. Munca în aer liber e un chin, la birou abia reuşim să ne mobilizăm, iar weekendurile am vrea să le petrecem ascunşi în casă, lenevind în faţa televizorului. Căldura ne toropeşte şi ne îndeamnă la lene. Florentina Opriş, o ambasadoare a vieţii sănătoase, ne îndeamnă să nu cădem în această ispită şi vine cu idei de activităţi energizante, benefice, plăcute şi consumatoare de calorii.

În weekend, tindem să dormim până târziu dimineaţa, să sărim peste micul dejun, să stăm tolăniţi pe canapea, în faţa televizorului şi ne dezmeticim de-a binelea abia pe la amiază. Uităm să facem mişcare, lenevim pe terase sau ne îndopăm cu bere şi mititei la grătar, ca metodă de distracţie. Nimic mai greşit. Chiar dacă vi se pare greu să faceţi mişcare, vă veţi simţi mult mai bine după. Odihna activă poate să vă încarce mult mai bine bateriile, spune Florentina Opriş, prezentatoarea emisiunii “Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D.

Alimentaţie

Evitaţi mâncărurile grele, grase, cu prăjeli şi sosuri, pizza, hamburgeri şi semipreparate. Sunt mai indicate grătarele cu salate, carnea de curcan, peştele, supele creme, mâncărurile pe bază de leguminoase, orez, fasole verde. “Beţi apă în care se pun la macerat fructe de sezon: caise, căpşuni, pepene, dar şi ghimbir, lămâie, castravete, frunze de mentă şi de busuioc. E foarte revigorantă, plină de vitamine şi minerale. Nu săriţi peste micul dejun, la prânz mâncaţi o supă călduţă, iar cina se ia înainte de ora 20.00. Evitaţi să beţi multă cafea, băuturi carbogazoase şi alcool, iar apa se bea la temperatura camerei. De altfel, sunt indicate lichidele calde, nu reci, căci ele reglează mai uşor temperatura corporală”, spune Florentina Opriş.

Siesta

După prânz, luaţi o pauză măcar de 15-20 de minute. Vă va ajuta enorm. „Nu degeaba s-a inventat siesta. Organismul nostru are nevoie de ea, după masă. Dacă eşti la birou, reglează-ţi scaunul mai pe spate şi stai puţin cu ochii închişi. Dacă eşti acasă, nu dormi mai mult de o oră”.

Somnul. 6-7 ore de somn pe noapte sunt considerate ideale pentru o odihnă perfectă. Asta nu înseamnă că puteţi să vă culcaţi târziu şi să vă treziţi la fel de târziu. Somnul după ora 22.00 – 23.00 e cel mai odihnitor, spre deosebire de cel dintr-o dimineaţă târzie, în urma căruia vă va fi greu să vă dezmeticiţi. Respectaţi un ritual de culare şi de trezire, cu ore fixe, indiferent dacă e weekend sau zi de lucru. 

Masaj şi uleiuri esenţiale

Sună bine, nu-i aşa?! Când te simţi obosit, un masaj uşor cu vârful degetelor în zona cefei e binevenit. „Dacă stai multe ore la birou, într-o postură greşită, apare un blocaj muscular care face vasoconstricţie pe vasele de sânge şi circulaţia e îngreunată. Masajul detensionează musculatura, îmbunătăţeşti circulaţia sângelui, previne durerile de cap şi tensiunea nervoasă”, explică specialista. În ceea ce priveşte mirosurile, pune în lampa de aromaterapie uleiuri esenţiale cu efect energizant, cum sunt cele de bergamot, mosc, cimbru sau busuioc.

Ce mişcare e bine să facem

În timpul zilei, acasă, când căldura e încă sufocantă, ardeţi calorii la răcoare! Puteţi face exerciţii la salteluţă sau pur şi simplu o sesiune de curăţenie generală vă menţine în formă. Seara, când se mai lasă căldura, ieşiţi la o plimbare în parc, mergeţi cu bicicleta, cu rolele. Renunţaţi la maşină când aveţi de parcurs distanţe scurte. Dacă aveţi abonament la o sală cu piscină, cel mai bun sport pe care-l puteţi face acolo este înotul. “El pune în funcţiune musculatura întregului corp, accelerează metabolismul într-o perioadă scurtă, activează circulaţia sângelui, previne celulita şi retenţia de apă”, spune Florentina Opriş. În weekend, nimic nu vă ţine în casă. Urcaţi-vă în maşină şi porniţi spre o zonă de munte, unde veţi avea parte de răcoare şi de mişcare.

Mai multe