Nu primiţi căţelul în pat! Vă poate aduce căpuşe
Este sezonul căpuşelor şi, chiar dacă vă protejaţi căţelul cu soluţii şi zgărzi speciale, tot mai poate „culege” pe blăniţă o căpusă de afară. Iar dacă îl primiţi cu voi în pat, sunteţi în pericol. Medicul veterinar Daniel Lescai ne explică de ce.
„Căpuşa odată agaţată în blana animalului, nu se prinde imediat în piele. În această perioadă de «plimbare», poate ateriza şi pe alte suprafeţe, cum ar fi patul, dacă animalul s-a urcat acolo. Aşa există riscul să intre în contact cu omul”, avertizează medicul Daniel Lescai. Muşcătura de căpuşe poate avea efecte nefaste asupra oamenilor, ea fiind răspunzătoare de boala Lyme, supranumită şi „boala cu 1000 de feţe”, pentru că simptomele ei pot fi confundate uşor cu alte afecţiuni fizice sau psihice.
Câinele care nu este protejat de soluţii speciale aplicate după ceafă, de zgărzi îmbibate cu diferite substanţe, de spray-uri şi prafuri deparazitante, poate fi contaminat cu alte trei boli, şi anume Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza. „Fie că îl muşcă o căpuşă, fie că îl muşcă 10, câinele poate lua una sau mai multe dintre aceste boli. Evident, cu cât numărul muşcăturilor e mai mare, cu atât riscurile cresc. Surpriza neplăcută este că de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe. Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta, adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape. Medicii veterinari profesionişti ştiu acest lucru şi fac teste serologice, dar şi de altă natură, pentru un diagnostic complet”, mai spune medicul Daniel Lescai.
Dacă ştii că ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, trebuie să vă faceţi analizele. Dar nu imediat, ci la o săptămână sau două după.