Obiectul valoros care datează de mai bine de 200 de ani și se lasă generațiilor următoare. Tradiția se păstrează într-o regiune din România

14 august 2023 14:07   Fapt divers
Ultima actualizare:

Atunci când vine vorba despre tradiții și obiceiuri, cu siguranță România se plasează printre țările cu cele mai frumoase datini. Astăzi ne amintim despre războiul de țesut – obiectul vechi de mai bine de 200 de ani, care continuă, în anumite zone ale țării, să fie oferit drept zestre din generație în generație.

Maramureș este locul care păstrează vii cele mai multe tradiții românești. Sătenii își trăiesc viața pe baza credințelor care datează încă din bătrâni. Este povestea bunicăi Năstafă, care respectă tradiția și nu se dezice nici în anii bătrâneții de țesutul la război.

Năstafa Ilea păstrează cea mai de preț amintire de la bunica ei

Locuiește la poalele munților din Maramureș, într-o casă veche de mai bine de 100 de ani. Țese de la vârsta de 12 ani și are grijă cu sfințenie de obiectul cu valoare sentimentală pe care îl moștenește de la bunica ei, vechi de mai bine de 200 de ani.

„De când ţes? De la 12 ani. Săniuţa asta e deodată cu tiara. E de la mama mea, de la bunica mea rămasă”, spune Năstafă Ilea, proprietar război de țesut, potrivit Observator News.

La rândul ei, Măriuca Verdeș dorește să își pună în curte războiul de țesut, pe care mai târziu să-l lase drept moștenire urmașilor ei. Până atunci însă, alege să învețe să țeasă haine populare pentru membrii familiei ei.

Consideră că hainele create cu propriile lor mâini nu sunt doar simple piese vestimentare cu care-și acoperă pielea, ci mult mai mult de-atât. Pentru Măriuca, ele scot în evidență originalitate, simplitatea și frumusețea omului, îi amintesc de țăranul cinstit care știut să găsească ceva chiar și în lucruri mici.

„Noi când ne îmbrăcăm cu o haină făcută din mâinile noastre, nu numai că îţi ţine de cald. Iese în evidenţă şi frumuseţea omului. A ţăranului curat, care a ştiut din nimic să se îmbrace ca un rege”, consideră Măriuca Verdeș.

Mai multe