Orice învăț are și dezvăț! Așa scapi de orice fel de dependență

15 martie 2019 13:29   Fapt divers
Ultima actualizare:
Content image

Fiecare persoană este dependentă de anumite lucruri, însă totul este să adresezi problemele care sunt cauzate atunci când o dependență se transformă într-un viciu, adică un obicei care îți afectează în mod negativ viața de zi cu zi. Spre exemplu, nu este nimic rău în a fi dependent de fitness, însă dacă această preocupare a ta te împinge să consumi anumite substanțe periculoase, nu trebuie să stai prea mult pe gânduri, ci trebuie să acționezi în a face tot posibilul pentru a te detașa de potențialul pericol.

Nu vom relua discuțiile despre dependența de alcool, țigări sau droguri, ci ne vom concentra pe dependențele care sunt la modă în România în ultimii ani. Sperăm ca sfaturile de mai jos să te ajute să scapi de dependențele care îți fac rău, însă trebuie întotdeauna să știi că tu ești cel care trebuie să facă primul pas, așa că nu ezita să iei acțiune atunci când constați că o anumită situație te depășește.

Dependența de ciocolată

Content image

Dependența de ciocolată nu este o joacă de copii, întrucât ocupă chiar locul secund în clasamentul alimentelor care dau cea mai mare dependență în Statele Unite. Ciocolata și mai ales zahărul pe care îl conține, combinat cu acele arome deosebite, dau dependență. Această dependență poate fi dată fie de lipsa de magneziu din organism, fie de anumite tipuri de paraziți intestinali.

Cei care vor să scape de această dependență trebuie să adreseze aceste două potențiale probleme. Există numeroase programe naturale pentru deparazitare, care însoțite de o alimentație inteligentă și echilibrată (de unde nu trebuie să lipsească cruditățile), ne pot ajuta să ne rezolvăm această problemă.

Bărbații au nevoie de 350mg de magneziu pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 300 mg zilnic, iar femeile gravide de 450mg. Pentru o mai bună asimilare a magneziului este indicat să consumi și alimente sau suplimente care conțin vitaminele C, D și B6, dar și calciu, fosfor și cisteină. Surse bune de magneziu sunt bananele, migdalele, nucile, semințele și legumele de culoare verde închisă.

Dependența de jocuri de noroc

Content image

Problema dependenților de jocuri de noroc este că nu recunosc faptul că au probleme din cauza jocului până când nu ajung în momente extrem de dificile. La fel de gravă este și percepția comună din România, cum că ludomania este pur și simplu o slăbiciune de caracter a oamenilor cu un intelect modest, lucru care este cât se poate de fals. Această boală îi poate afecta pe indivizii din fiecare categorie socială, indiferent de personalitatea și IQ-ul lor.

Primul pas spre vindecare este așadar, acceptarea și conștientizarea faptului că ești dependent. Următorul pas este să-ți găsești un confident căruia să-i spui că vrei să scapi de această problemă, după care cel mai bine ar fi să ceri ajutorul unui psiholog, sunt specialiștii de pe https://pariurix.com/. Ideal este să-ți rogi un membru al familiei să se ocupe de finanțe și să rămâi cel puțin o lună de zile fără bani. Apoi, lasă-te ghidat de recomandările psihologului, pentru că această problemă este de multe ori prea puternică pentru a putea să o rezolvi de unul singur.

Dependența de shopping

La fel ca și în cazul dependenței de pariuri, shopping-ul compulsiv este rareori văzut ca fiind o boală, percepția comună fiind greșită, de unde se naște și zicala: „lasă că așa sunt toate femeile”, spre exemplu. Ei bine, această dependență este ca oricare alta, practic mersul la cumpărături devine un refugiu, o supapă de eliberarea e unor emoții negative: frustrări, deprimare, furie etc.

Pentru a-ți controla acest impuls este indicat să cauți sens în tot ce faci. Adică să te întrebi de ce ar trebui să fac următorul lucru, după care să te gândești de ce nu ar trebui să faci același lucru, iar în final, după ce aștepți 10 minute, ia o decizie în ceea ce privește achiziționarea unui produs sau nu. Asta nu înseamnă că nu mai ai voie să faci plimbări prin magazin, atâta vreme cât nu cumperi nimic. Îți va fi util și să nu mergi niciodată cu cardul de credit sau debit la tine. Folosește mereu numerar și ia-ți la tine fix banii de care ai nevoie. Ca să afli care este suma corectă, obișnuiește-te să-ți fac o listă de cumpărături.

Dependența de telefonul mobil

Telefoanele mobile ne-au ajutat inițial să câștigăm timp, însă în ultimii ani, acestea au început să aibă un efect contrar, și anume ne fac să pierdem mult timp. Nomofobia poate fi tratată, iar dacă ești hotărât să începi să te lupți cu această dependență, trebuie în primul rând să-ți găsești alte obiceiuri mai sănătoase pe care să le aplici în momentele de maximă vulnerabilitate.

Ca punct de plecare este bine să-ți dezinstalezi toate aplicațiile care îți răpesc timp în mod inutil și să-ți dezactivezi notificările. Apoi, ar fi bine să renunți complet la social media, dar dacă îți este imposibil din diverse motive, cel puțin dezinstalează toate aplicațiile și încearcă să nu le mai accesezi în afară de momentele în care ai nevoie dintr-un motiv întemeiat. În plus, trebuie să te dezveți de proastele obiceiuri de a sta pe telefon la masă, la volan, la toaletă, la restaurant, în parc și așa mai departe. Cheia este însă, să renunți la primul moment al zilei în care obișnuiai să stai pe telefon!

Dependența de gaming

Această problemă îi afectează atât pe copii, cât și pe adulți și nu este deloc o boală ușoară. Vei vedea că dacă încerci să iei o pauză, de îndată ce se instalează sevrajul, vei fi în stare de orice pentru a te întoarce la joc.

Pentru a trata astfel de dependențe este indicat să-ți schimbi stilul de viață, în sensul de a renunța la dependențele nocive și de a te reorienta în ceea ce privește hobby-urile tale. Încearcă să te implici în anumite activități sportive sau intelectuale care nu presupun folosirea computerului. Dacă te simți copleșit, discută cu familia, cu prietenii sau dacă nu găsești persoana potrivită, caută un duhovnic și cere-i îndrumare.

Nu în ultimul rând, în funcție de posibilități, poți solicita și ajutorul unui psiholog. Totul este să conștientizezi că poți corecta această dereglare, pentru că până la urmă, dependența de jocuri video este un viciu ca oricare altul. Curaj! Orice învăț are și dezvăț.

Mai multe