Paparuda: unul dintre cele mai vechi și fascinante ritualuri populare românești

12 iulie 2024 9:00   Fapt divers

Paparuda, unul dintre cele mai vechi și fascinante ritualuri populare românești pentru invocarea ploii, reprezintă un ritual precreștin, păstrat și adaptat de-a lungul secolelor, care reflectă credințele și obiceiurile străvechi ale comunităților rurale. Numele „Paparudă” provine dintr-o veche divinitate agrară, asociată cu ploaia și fertilitatea pământului.

Paparuda, obiceiul păgân invocat pentru a chema și a dezlega ploile în zilele caniculare ale verii, poartă numele zeului indian Rudra, stăpân al fenomenelor meteorologice. În credinţele populare, Paparuda este închipuită ca „o sfântă înaltă şi subţire”, „o zeiţă”, care „diriguieşte ploile”, „sparge” sau „urneşte norii”, „o femeie care umblă cu ploile”.

În funcție de zonă, Paparuda este cunoscută sub diferite nume: Păpăluga, Păpăruga, Bărbăruţă, Peperuie, Dodoloaie, Dodoluţă, Mătăhulă şi altele.

Rolul ceremonial şi ritual al zeiţei este jucat de o persoană pură (o fetiţă sau o fată nemăritată, un băiat, un flăcău) sau de o femeie gravidă, care se îmbracă întotdeauna la o fântână sau pe malul unei ape (râu, pârâu, lac, iaz) în frunze de boz, brusture, mai rar în frunze de alte plante.

Uneori se împodobeşte cu flori sau coroniţe din flori și poartă, izolat, o cruce din lemn în mâna. Citește mai multe pe canal33.ro.

Mai multe