Peştele şi fructele, obligatorii înainte de examen

29 mai 2015 0:41   Fapt divers
Ultima actualizare:

Elevii care astăzi termină clasa a XII-a intră în linie dreaptă, întrucât, din 8 iunie, începe Bacalaureatul. Aşadar, urmează o perioadă cu mult stres, emoţii şi oboseală. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu vă spune ce trebuie să mâncaţi ca să aveţi rezultate bune la examene!

Esenţiale pentru acumularea de energie necesară procesului de învăţare sunt alimentele sănătoase şi somnul odihnitor, spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională. Tocmai de aceea, medicul enumeră alimentele pe care ar trebui să le consume în această perioadă cei care învaţă pentru examene sau care depun un efort psihic susţinut. 

Alimente care îmbunătăţesc funcţia creierului

O dietă bogată în acizi graşi esenţiali Omega 3 poate ajuta la menţinerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere şi la o funcţionare corespunzătoare a celulei nervoase. „Acest lucru se poate realiza consumând peşte (ton, somon) de două-trei ori pe săptămână”, adaugă specialistul. Alte alimente care stimulează activitatea cerebrală sunt: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, seminţele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia şi kefirul. „Orezul, pastele, cerealele integrale şi fructele dulci de sezon constituie o bună sursă de energie, au un efect calmant asupra sistemului nervos şi ajută la menţinerea clarităţii mentale. În plus, aceste alimente conţin triptofan, un aminoacid care ajută sinteza serotoninei (neurotransmiţător care stimulează relaxarea nervoasă). O dietă care să conţină orez brun sau paste integrale este recomandată, deoarece acestea se digeră uşor şi eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanţa cognitivă”, a completat medicul.

Preparate care inhibă activitatea cerebrală

Nutriţionistul ne sfătuieşte, de asemenea, ce alimente şi băuturi să evităm atunci când psihicul este foarte solicitat. „Este vorba de alcool, aditivi alimentari artificiali, îndulcitori artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina”, atrage atenţia dr. Alexandrescu. Şi asta, pentru că, spune medicul, alcoolul distruge celula nervoasă, nicotina limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează în timp creşteri ale nivelului de colesterol nociv LDL, aditivii artificiali au efecte negative, în special, asupra dezvoltării copiilor, iar zahărul rafinat şi carbohidraţii simpli dezechilibrează organismul la nivel metabolic”, completează nutriţionistul.

Mănâncă uşor şi odihneşte-te suficient!

„Un somn liniştit şi odihnitor este influenţat de tipul de alimente consumat şi de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite alimentele care îngreunează digestia”, explică dr. Alexandrescu. Potrivit acesteia, cina consumată înaintea examenului trebuie să conţină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, peşte alb şi brânză proaspătă. Efecte calmante au şi salata, ridichea roşie, ceapa şi usturoiul. Desertul trebuie înlocuit cu un fruct. „Un pahar cu lapte de capră, cald, înainte de culcare poate favoriza un somn profund. Acelaşi efect poate fi dat şi de ceaiul de plante cu acţiune calmantă”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu.

Mai multe