Plăteşti prea mult la lumină? Cum să îţi schimbi furnizorul

14 iulie 2015 20:53   Fapt divers
Ultima actualizare:

Începând cu 1 iulie, oricine doreşte să-şi schimbe furnizorul de energie electrică o poate face foarte simplu şi la costuri mult mai reduse. Astfel, facturile pot fi mai mici şi cu până la 5%. Dacă te tentează un contract nou, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România îţi prezintă paşii pe care trebuie să-i urmezi.

La începutul acestei luni, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat în proporţie de 50%, iar liberalizarea completă se va realiza la 1 ianuarie 2018. Evident, acest lucru îi interesează direct pe furnizorii care vor veni, pe viitor, cu oferte din ce în ce mai atrăgătoare. Iată ce trebuie să faci pentru a te muta la un alt furnizor de energie!

  • Pasul 1 – Contactează mai mulţi furnizori. Asta, pentru a obţine oferte diferite din care să o alegi pe cea mai avantajoasă. Lista completă a furnizorilor se află pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Furnizorii cărora le soliciţi o ofertă sunt obligaţi, prin lege, să ţi-o transmită în termen de 21 de zile. Apoi, după ce ai primit toate ofertele, le evaluezi, compari preţurile, durata contractelor, condiţiile de încetare a acestora, termenele şi modalităţile de plată. 
  • Pasul 2 – Alege furnizorul şi semnează contractul. Va trebui să trimiţi vechiului furnizor o notificare cu 30 de zile înainte de încetarea contractului, prin care îi vei aduce la cunoştinţă faptul că ai optat pentru un alt furnizor. Acesta din urmă te va consilia în vederea demersurilor necesare schimbării contorului de energie electrică, dacă este cazul. Dacă se impune schimbarea contorului, vei suporta costurile din propriul buzunar. 
  • Pasul 3 – Citirea indexului contorului. Noul furnizor va contacta toate părţile implicate în vederea citirii indexului contorului aferent datei efectuării schimbării furnizorului. Această citire are drept scop stabilirea indexului pentru decontarea finală, adică indexul de reziliere de contract cu vechiul furnizor. Acest index constituie şi baza de la care decurg obligaţiile de plată a consumului către noul furnizor. 
  • Pasul 4 – Plăteşte ultima factură şi verifică indexurile! Vei primi o factură pentru decontarea finală, pe care va trebui să o plăteşti în termenul de scadenţă. Atenţie! Verifică dacă această factură este corectă! Nu uita să compari indexul final facturat cu ultimul index citit şi indexul iniţial din această factură cu indexul final din factura anterioară. 

În prezent, furnizori precum CEZ, Enel, E.ON şi Electrica deţin cea mai mare parte a pieţei consumatorilor casnici, aproximativ 9 milioane de clienţi. Preţul final al energiei în factura pe care o plătesc aceşti clienţi casnici este de aproximativ 440 lei, fără TVA. Energia pe piaţa liberă costă circa 130 lei/MWh.

Lista furnizorilor de energie electrică pe judeţe

  • Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui – S.C. E.ON Energie România S.A
  • Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman – S.C. CEZ Vânzare S.A.
  • Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea – S.C. Enel Energie S.A.
  • Cluj, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş – S.C. Electrica Furnizare – S.A.
  • Braşov, Sibiu, Alba, Mureş, Harghita, Covasna – S.C. Electrica Furnizare S.A.
  • Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea – S.C. Electrica Furnizare S.A. 
  • Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti – S.C. Enel Energie Muntenia S.A. 

Acte necesare pentru încheierea contractului 

  • Cererea de încheiere a contractului care conţine datele tale de contact, declaraţie pe proprie răspundere că în spaţiul respectiv se desfăşoară numai activităţi casnice, precum şi opţiunea ta cu privire la tipul de tarif aplicat în cazul contractului reglementat, respectiv oferta-tip aleasă, dacă recurgi la această opţiune; 
  • Actul de identitate al solicitantului, care se prezintă în original şi se depune în copie; 
  • Actul de proprietate sau alt document care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei. Dacă nu deţii un astfel de document sau acesta nu are caracter definitiv, trebuie să declari pe proprie răspundere că foloseşti legal imobilul. În această situaţie, furnizorul încheie un contract pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. 
  • Dacă eşti chiriaş, trebuie să prezinţi şi acordul scris al proprietarului de drept al imobilului. 
Mai multe