Pleci în vacanţă? Uite la ce să fii atent când alegi agenţia de turism!
Verifică atent firma!Verifică cu atenţie agenţia de turism de la care vrei să cumperi vacanţa! Te poţi interesa la prieteni, cunoştinţe, rude dar poţi afla informaţii şi de pe internet. Urmăreşte forumurile şi reţelele de socializare dar caută şi pe Google, folosind cuvinte cheie. Astfel, vei afla cât de serioasă este firma, de câţi ani este pe piaţă, dacă serviciile oferite de aceasta sunt sau nu de calitate, ce părere au foştii clienţi despre serviciile achiziţionate etc.
Ia legătura direct cu reprezentanţii agenţiei!Ia legătura directă cu reprezentanţii agenţiei de turism: sună la agenţie şi vezi dacă ţi se răspunde la telefon, cum ţi se răspunde, dacă ţi se dau informaţii clare şi complete. Dacă eşti mulţumit de convorbirea telefonică iniţială, mergi la sediul firmei şi observă cum ţi se adresează angajaţii, cum ţi se răspunde la întrebări şi cereri şi cât de interesaţi sunt ca tu să ai vacanţa pe care ţi-o doreşti.
Ce datorii are firma? Pentru a te asigura că agenţia de turism la care ai apelat este în regulă, caută să vezi dacă are datorii. Tot de pe internet poţi afla! Nu trebuie să găseşti neapărat date financiare, ci doar păreri, articole, discuţii, comentarii.
Cere un contract de prestări servicii!În cazul în care alegi să cumperi o vacanţă de la o agenţie de turism, reprezentanţii agenţiei respective trebuie să îţi explice exact ce include vacanţa aleasă de tine şi să îţi prezinte un contract de prestări servicii turistice sau „contractul cu turistul”, cum mai este denumit. Acesta este autorizat de către Ministerul Turismului şi este obligatoriu pentru toate serviciile turistice, mai puţin biletele de avion. În cotract trebuie să fie trecute drepturile şi obligaţiile ambelor părţi: turistul şi agenţia de turism. Atenţie! În cazul în care reprezentantul agenţiei de turism nu-ţi prezintă un astfel de contract, este recomandat să alegi altă firmă.
Atunci când contractezi o vacanţă, agenţia este obligată să se ocupe de vacanţa ta, să se asigure că eşti bine informat, să te anunţe din timp atunci când apar modificări în program şi să se asigure că toate serviciile unt confirmate. Totodată, dacă întâmpini pobleme pe parcursul vacanţei, consultantul de turism trebuie să te ajute să rezolvi situaţiile apărute.