„Poarta către lumea subterană”, craterul uriaș din Siberia care ascunde o lume înghețată în timp
Este posibil ca imensa tundră siberiană să asundă o mulțime de secrete care, odată descoperite de oamenii de știință, am putea avea o nouă perspectivă față de trecutul planetei noastre. Din cauza încălzirii globale, stratul de gheață s-a topit în unele porțiuni, lăsând în urmă găuri imense preistorice.
În Siberia se află un crater gigantic, vechi de 200.000 de ani care își arată secretele treptat, după ce permafrostul s-a topit. Craterul Batagalka, supranumit de localnici „poarta către lumea subterană”, este doar una dintre imensele găuri abisale formate în urma schimbării formelor de relief glaciare, precizează The Sun.
Acest crater gigantic oferă oamenilor de știință numeroase indicii despre felul în care a evoluat clima în acea regiune. În plus, după retragerea gheței, au ieșit la lumină mai multe schelete de animale și păduri fosilizate.
Craterul are o lungime de un kilometru și o adâncime de 85 de metri și continuă să își mărească dimensiunile de la an la an pe măsură ce gheața se retrage. Printre fosile au fost descoperite și rămășițele unui mamut, ale unui bou moscat și scheletul unui cal preistoric, vechi de 4.400 de ani.