Poftiţi în orfelinatul necuvântătoarelor
Emoţionant! În Tasmania, Australia, peste 1,5 milioane de animale sunt ucise de maşini. 90% dintre animale mor agonizând la marginea drumului, pentru că nimeni cu opreşte automobilul pentru a le salva. În martie 2017, în Kindred, pensionara Oma Rodger a deschis primul orfelinat din lume dedicat exclusiv necuvântătoarelor. De atunci şi până astăzi aici au ajuns mii de pui de cangur, wombat, diavol tasmanian şi chiar păsări mici.
Oma Rodger este mămica universală. Ea îi alăptează pe Moo (un pui de wombat), pe Mimi şi Chill (doi canguri pitici) şi îl îngrijeşte pe Rocco (un papagal) când are coşmaruri noaptea. Femeia şi-a transformat locuinţa din Kindred, Tasmania, într-o adevărată menajerie în care cel mai în vârstă locatar are... cel mult doi anişori. “Creşa orfanilor de la marginea drumului s-a născut dintr-o poveste tristă. Mergeam cu maşina către casă când am descoperit în mijlocul drumului cadavrul unei femele de cangur.
La căpătâiul femelei stătea un pui care încerca disperat să o trezească pentru a o feri de maşina care se apropia de ea. Am coborât şi am luat puiul acasă. Tremura din toţi rărunchii şi inima bătea de îi spărgea pieptul. De aproape un an Hope, cangurul salvat în acea seară, trăieşte cu mine şi ţopăie în urma mea peste tot. Din seara aceea am devenit mamă pentru el”, a povestit Oma Rodger pentru presa australiană. Gestul femeii nu a rămas fără ecou.
Mii de voluntari din toată lumea vin în Tasmania pentru a o ajuta pe femeie să îngrijească fel de fel de orfani. Aici ajung puii de wombat, de vultur cu coada-pană, şerpi, şopârle, canguri, papagali, lilieci şi sugar gliter (un mamifer marsupial de mici dimensiuni). Pentru toţi se găseşte un biberon, un aşternut, o babeţică şi un suflet cald care să îi îngrijească.
Mămica Oma a reuşit să salveze din martie 2017 şi până în prezent peste 250 de sufleţele şi să le redea apoi libertatea. “Scopul creşei noastre este să îi pregătească pe orfani pentru a reveni în natură, în mediul lor specific. Facem tot posibilul să ţinem locul mamei lor şi să îi învăţăm să stea departe de şoselele morţii”, a declarat Greg Irons, directorul de la Bonorong Wildlife Sanctuary, unde a fost înfiinţat primul serviciu de Urgenţe pentru animale.
Aici lucrează veterinari voluntari 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Majoritatea accidentelor în care cad victime animăluţele au loc ori la răsăritul soarelui, ori la asfinţit, când ochiul şoferului nu se adaptează condiţiilor dificile de lumină. Statistic, în Tasmania au fost călcate de maşini 377.000 de necuvântătoare în 2016-2017, ceea ce face ca această zonă să fie considerată drept cea mai periculoasă din lume. Alex Kreiss, şeful veterinar de la Bonorong Wildlife Sanctuary povesteşte că “în ultimele luni zeci de oameni au adus la centru animale şi păsări rănite în trafic şi au ţinut morţiş să achite costurile tratamentului”. Asta dă dovadă că mentalitatea oamenilor s-a schimbat.