„Răsuflarea Dragonului”, cel mai iute ardei din lume, poate ucide
Este mic, dar poate fi letal! Când îi auzi denumirea, te înfiori! „Răsuflarea dragonului” este considerat cel mai iute ardei din lume. Este atât de puternic, încât nu poate fi folosit drept condiment.
Ardeiul iute „Răsuflarea dragonului” a fost creat de horticultorul Mike Smith (53 de ani), din Țara Galilor (Marea Britanie) din întâmplare. Potrivit Daily Post, Smith ar fi vrut să participe la un târg de specialitate, Chelsea Flower Show, un festival-concurs al celor mai frumoase plate, desfășurat anual, în luna mai. Obiectivul lui Smith a fost de a crea un ardei iute cât mai estetic, dar nu a crezut niciodată că rezultatul ar putea fi unul letal.
„Răsuflarea dragonului” este cu siguranță cel mai iute ardei din lume, având o valoare de 2,48 de milioane pe scara Scoville (aceasta permite măsurarea iuțelii condimentelor). Este chiar mai puternic decât soiul Carolina Reaper, care măsoară o valoare de 2,2 milioane pe scara Scoville. Smith a reușit să creeze acest soi cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham și poate fi, în urma analizelor, înscris cu ușurință în Cartea Recordurilor. Iuțeala provocată de substanța capsaicină a „Răsuflării dragonului” este atât de puternică, încât se poate resimți chiar și în 2,48 de milioane de picături de apă.
Chiar dacă ardeiul este prea iute pentru a putea fi folosit drept condiment, „Răsuflarea dragonului” ar putea servi în scop medicinal. Capsaicina ajută la stimularea mucoasei cavității bucale, stomacului și a intestinelor și poate fi folosită în tratarea durerii, în problemele respiratorii, Zona Zoster, dureri dentare sau artrită, potrivit Digi 24.
„N-am încercat să-l mestec, doar l-am pus pe vârful limbii și m-a ars cumplit. Am scuipat după vreo zece secunde, dar intensitatea arsurii nu făcea decât să crească”, a mărturisit Smith.