Reguli de bază pentru igiena în bucătărie
Nu contează doar cât de bine găteşti pentru tine şi pentru cei dragi din familie, ci şi CUM găteşti. Bunătăţile trebuie să fie preparate în primul rând în condiţii optime de igienă, am aflat în cadrul conferinţei cu tema "Siguranţa alimentară", organizată de Federația Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, care ne dă câteva sfaturi de bază.
Păstrați curățenia
Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile și hainele voastre, dar și pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecțiuni.
- Spălați-vă mâinile înainte de a atinge alimentele și chiar în timpul preparării acestora
- Spălați-vă pe mâini după ce mergeți la toaletă
- Spălați și dezinfectați toate ustensilele și echipamentele pe care le folosiți la prepararea alimentelor
- Protejați bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și alte animale.
Separați alimentele crude de cele preparate
Alimentele crude, în special carnea și fructele de mare, pot conține microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte ușor asupra altor alimente în timpul depozitării și preparării.
- Separați carnea crudă și fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizați echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitați alimentele în recipiente diferite, astfel încât să evitați contactul între alimentele crude și cele gătite.
Preparați bine alimentele
Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puțin 70°C garantează siguranța acesteia pentru consum.
- Preparați bine alimentele, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
- Lăsați preparate ca supele și tocănițele să fiarbă, pentru a vă asigura că au ajuns la temperaturi de cel puțin 70°C. Pentru carne, asigurați-vă că sucul este clar, nu roz. E recomandat să utilizați un termometru.
- Reîncălziți bine preparatele.
Păstrați hrana la temperaturi sigure
Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.
- Nu lăsați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
- Puneți în frigider imediat toate alimentele preparate și cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).
- Păstrați alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.
- Nu depozitați în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.
- Nu dezghețați alimentele înghețate la temperatura camerei.
Utilizați apă sigură și alimente proaspete
Atenția acordată la selectarea alimentelor și măsuri simple ca spălarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.
- Utilizați apă sigură, sau tratați-o pentru a deveni sigură.
- Nu folosi apă caldă la gătit, deoarece aceasta nu e potabilă.
- Alegeți alimente procesate pentru siguranță (ex: laptele pasteurizat)
- Spălați fructele și legumele, mai ales dacă le consumați crude.