Reguli de bună purtare dacă v-aţi mutat împreună
Aţi ajuns în acel punct al relaţiei voastre în care hotărâţi să vă mutaţi împreună? E un pas important şi o schimbare în viaţa amândurora. Vă poate apropia, însă există şi riscul să o daţi în bară. Tocmai de aceea psihologii vă sugerează câteva reguli esenţiale, de bună purtare.
Una este o întâlnire în oraş, o ieşire de weekend în afara localităţii, şi alta e să stai cu partenerul de cuplu 24 de ore din 24 în aceeaşi casă. Mulţi îşi simt invadată intimitatea sau pur şi simplu nu ştiu să se poarte.
Potrivit psihologului Vanda Sultan, cu cât cei doi se cunosc mai bine şi sunt mai apropiaţi, cu atât mutatul împreună are mai mulţi sorţi de izbândă. „Pentru un cuplu format de doar câteva luni, traiul sub acelaşi acoperiş are avantaje şi dezavantaje. Avantajele sunt că îi responsabilizează, îi ajută să se cunoască mai bine, să economisească bani şi timp preţios pe care până acum le risipeau pe drumuri de la unul la altul. Dezavantajele sunt că fiecare va trebui să renunţe la unele tabieturi de până acum”, spune specialistul. Există 10 reguli de bună purtare pentru amândoi, pe care, dacă le respectaţi, liniştea şi pacea va domni în căminul vostru.
Nu renunţaţi la lucrurile care vă făceau plăcere până acum
Ele sunt sursele voastre de energie pozitivă, iar un partener fericit înseamnă fericire în cuplu. Dacă te-ai mutat cu iubita nu înseamnă că nu mai trebuie să ieşi cu băieţii la fotbal, sau ea cu prietenele la cumpărături. În caz contrar, se vor acumula frustrări.Până acum obişnuiaţi să mergeţi împreună la film, să ieşiţi seara în oraş, să vă distraţi? Ce vă împiedică să faceţi asta în continuare? Faptul că aţi trecut relaţia la un alt nivel nu înseamnă că aţi îmbătrânit.
Trebuie să fiţi conştienţi că, petrecând mai mult timp împreună, mult mai des şi mai uşor pot apărea discuţii în contradictoriu, certuri, neînţelegeri. „Aceste momente se depăşesc cu calm şi vorbă bună, nu cu nervi şi reproşuri. Trebuie să mai laşi de la tine, să faci mici concesii. Acum nu mai eşti de unul singur, iar doi oameni nu gândesc de fiecare dată la fel”, spune Vanda Sultan.
Respectă-i celuilalt independenţa, nevoia de intimitate, de linişte
Treburile casei trebuie împărţite. Nu matematic, după un regulament strict, însă e bine ca şi el să dea o mână de ajutor. „Dacă te-ai mutat cu o femeie nu înseamnă că te-ai ales, ca bonus, cu o menajeră şi bucătăreasă”, îi îndeamnă psihologul pe bărbaţi.Când erai singur îţi veneau prietenii în vizită şi vă distraţi până târziu în noapte? Acum mai poţi face asta doar cu acordul partenerului. În definitiv, el este „colegul tău de apartament”, care nu trebuie deranjat.„Nu uitaţi că banii pot fi o problemă în orice cuplu şi de aici se trag multe conflicte. Iar voi, odată mutaţi împreună, veţi avea cheltuieli de împărţit. Banii pentru întreţinere, utilităţi, mâncare ar trebui să fie la comun”, vă mai sfătuieşte Vanda Sultan.Nu aduceţi cu voi acasă problemele de serviciu. Dacă înainte mai lucraţi la calculator până târziu în noapte, acum e bine să nu-l neglijaţi pe celălalt şi, pe cât posibil, să petreceţi împreună timpul liber.
- Sfaturi pentru ea: nu-l cicăli încontinuu pe partenerul tău şi, câteodată, lasă-l pe el să ia deciziile. Când vă mutaţi împreună, nu acapara toate dulapurile şi sertarele. Chiar dacă tu poate ai multe fuste, genţi şi pantofi, încearcă, în compensaţie, să fii mai organizată. Şi nu uita de igienă! Dacă înainte, când te întâlneai cu el, erai mereu aranjată şi cochetă, nu strică să faci din asta un obicei.
- Sfaturi pentru el: Nu-ţi arunca pantofii şi sosetele prin toată casa, aşa cum o făceai când erai singur. De asemenea, nu acapara televizorul. Chiar dacă îţi plac meciurile şi ai vrea să nu ratezi nici unul, e bine să nu exagerezi şi să o laşi şi pe ea să savureze un film preferat.