Românii, obsedați de drojdie. Învață să o facă și în casă
De când cu autoizolarea, românii s-au mutat în bucătărie. Iar să faci pâine în casă a devenit, parcă, noua modă. Prin urmare, drojdia și făina au dispărut de pe rafturile magazinelor. Soluțiile nu au întârziat să apară.
Cel mai mare producător autohton de drojdie a declarat pentru Mediafax că vânzările s-au triplat în ultima perioadă. Record de vânzări au înregistrat și aparatele de făcut pâine. Iar drojdia e la mare căutare pe internet. Au apărut bancuri pe seama ei, un grup de artiști i-a dedicat inclusiv o melodie. Bloggerii culinari și-au adaptat și ei rețetele la modă. Pe Youtube au apărut tutoriale despre cum să faci drojdie în casă sau cum să înmulțești maiaua. „Am auzit că drojdia a devenit un produs de lux, motiv pentru care m-am gândit să vă arăt cum puteți să o faceți să dureze mult mai mult, chiar dacă mai aveți doar un pliculeț”, spune Laura Laurențiu, într-un clip care a adunat până acum peste 350.000 de vizualizări.
Rețeta este relativ simplă. Aveți nevoie de 100 g de apă, 100 g făină și 2 grame de drojdie uscată ori 8 grame de drojdie proaspătă. Într-un recipient cu capac puneți făina, presărați drojdia și turnați apa călduță. Amestecați bine și lăsați compoziția să fermenteze timp de 4 ore sau peste noapte la frigider. A doua zi veți găsi o compoziție buretoasă. Aveți, astfel, propria cultură de drojdie pe care o puteți folosi la pâine. Cu acest „starter” (n.r. început) puteți face orice tip de pâine. Folosiți, spre exemplu, câte 100 g de maia la o pâine. În caserola cu maia, completați cantitatea folosită adăugând 50 g făină și 50 g apă. Practic adăugați cantitatea pe care ați scos-o, amestecați și dați din nou la frigider, spune Laura Laurențiu.