S-au mutat cu mic, cu mare, în căsuţa plutitoare!
V-aţi săturat de patul gol de-acasă? Vreţi să schimbaţi peisajul? Britanicii, americanii, canadienii, australienii, spaniolii şi unii francezi au găsit soluţia perfectă pentru un concediu de vis: bărcuţele plutitoare. Nu sunt marinari desăvârşiţi, nu au cabane la munte şi s-au săturat să simtă pământul sub picioare, aşa că evadează în corăbiile lor trase la mal.
Sunt adevărate bijuterii arhitectonice, chiar dacă nu ar putea înfrunta furtuni năprasnice pe mare, sau valuri nimicitoare, căsuţele plutitoare din întreaga lume asigură tot confortul locuitorilor lor. Evident, asta se întâmplă de obicei pe perioada verii.
În Marea Britanie însă, sunt peste 5.000 de bărcuţe care sunt ocupate pe întreaga perioadă a anului şi care stau pe domeniile Reginei, plătind o taxă modică. Localnicii sunt toleraţi pe domeniile regale având în sarcină să îngrijească lacurile sau râurile pe care stau.
Această „modă” a început în Regatul Unit în urmă cu mai bine de trei veacuri şi s-a răspândit rapid în întreaga lume, devenind în prezent o adevărată fiţă. Vedeta căsuţelor plutitoare din lume este The Hobbit Kerala Houseboat, din India.
Energia e furnizată de panouri solare, are aer condiţionat şi două dormitoare. Bucătăria e pe terasă şi poate fi închiriată cu 500 de dolari pe zi, cu un echipaj care vă poate plimba pe lacul Alappuzha.
La bord a fost amenajată şi o biblio-tecă, un birou de studiu conectat la Internet. Iar în cazul în care panourile solare nu fac faţă consumului de energie, barca desprinsă parcă din filmele cu hobiţi şi elfi dispune de două generatoare cu motorină.
În inima Londrei, la doi paşi de Castelul Windsor se află o ambarcaţiune desprinsă din desenele animate.
Capitonată să reziste la frigurile iernii şi să izoleze vara de căldurile insuportabile, cu mobilier din lemn masiv şi bucătărie dotată inclusiv cu un cuptor cu lemne, căsuţa plutitoare e o adevărată binecuvântare. În fiecare dimineaţă localnicii sunt vizitaţi de lebedele Reginei care le dau trezirea îngânate de raţele jucăuşe.
Tot în Marea Britanie, în docul Albert, şade de ani buni „Submarinul Galben”, o ambarcaţiune modernă inspirată din epoca Beatles. Şlepul transformat în casă plutitoare are trei dormitoare, o bucătărie prietenoasă şi două băi.
Are un generator de curent pe motorină care are o autonomie de 24 de ore, iarna însă consumul de energie este mult prea mare pentru a fi locuibilă. Cabana plutitoare este la modă pe lacul Huron din Canada.
Lansată la apă în 2008, casa vine cu tot confortul specific unei locuinţe de pe pământ, foloseşte energia solară şi a fost concepută de arhitecţii de la compania MOS, din New York.
Dar şi pe Dunăre sunt astfel de căsuţe, în Belgrad, Serbia. Locuinţele sunt adevărate cabane convertite în domicilii plutitoare, din lemn şi material compozit, situate pe malul fluviului. Designul caselor le aparţine germanilor din Hamburg, care au dotat locuinţa de patru sau şase persoane cu absolut tot necesarul unui confort maxim.
Varianta de superlux a căsuţei plutitoare din Belgrad o întâlnim în Maldive. Preţurile vilei care are toată ziua lumină naturală pleacă de la 200.000 de dolari.
A fost creată de arhitectul Dzmitr Malcew, din Singapore, are două dormitoare, două băi, o sufragerie imensă, bucătărie şi o terasă cât o zi de post. Vila poate fi mutată uşor dintr-o parte în alta dacă o remorcaţi la o şalupă.