Scriitorul român care a scăpat de moarte în singurul atentat cu bombă din Senatul României. Decizia care i-a salvat viața
Primul atentat cu bombă din România a avut loc în 1920, în luna decembrie. Actul a fost pus la cale de o celulă radicală comunistă, condusă de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau. Ţinta fusese poetul ardelean Octavian Goga, om politic naționalist, care ar fi trebuit să ia cuvântul în deschiderea şedinţei din 8 decembrie, însă acesta fusese reţinut pe hol de un elector care insista să-i vorbească.
Explozia a fost provocată de o bombă artizanală
Printre demnitarii grav răniți în explozia puternică s-au aflat și președintele Senatului, generalul Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu, și episcopul ortodox Roman Ciorogariu, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.
Explozia a avut loc înainte de reînceperea ședinței și a fost provocată de bomba artizanală amplasată în noaptea precedentă lângă scaunul tronului, în stânga și sub roba baldachinului ce acoperea tronul. Bomba a fost alcătuită din două obuze germane modificate, brichete și ceas. Amorsarea bombei a fost făcută la ora 5 dimineața, ea fiind programată să explodeze la ora 15. Efectul nu a fost cel scontat, întrucât numai unul dintre obuze a explodat.
Cum a fost Octavian Goga la un pas de moarte
La ora programată a exploziei ar fi trebuit să ia cuvântul Octavian Goga, însă acesta fusese reținut de un elector pe hol și cedase locul său episcopului greco-catolic. Având în vedere că a fost vorba despre o bombă amplasată într-o sală de ședințe putem considera că ținta nu viza o singură persoană.
Opinia publică a fost șocată. A fost declarat doliu național. Autoritățile au intrat imediat în alertă. S-au făcute expertize privind cauzele exploziei și maniera în care s-a intrat în sala Senatului. S-a constatat că anarhiștii au pătruns în sala Senatului pe intrarea principală, după chei fiind făcute copii, scrie historia.ro.
Cine au fost cei care au provocat explozia
S-au făcut arestări în rândul simpatizanților comuniști. Toate indiciile au dus către Max Goldstein, comunist, originar din Bârlad. El a fost ajutat de Saul Osias, care a procurat materialele necesare, și Leon Lichtblau, care l-a ajutat să o amplaseze.
După atentat, Max Goldstein a plecat din București la Iași și apoi a fugit la Odessa. El nu era la primul atentat împotriva unor oficialități române. Cu o lună înainte încercase să arunce în aer trenul în care se afla ministrul de interne, Constantin Argetoianu.
Urmărit de autorități, a fost prins în toamna anului 1921, după ce trecuse frontiera, venind din Bulgaria. A fost judecat împreună cu alți comuniști în procesul din Dealul Spirii și condamnat la muncă zilnică pe viață, fiind întemnițat la Doftana. Acolo a murit în anul 1924.
Cine a fost Max Goldstein, autorul principal al atentatului terorist
Principalul atentator, Max Goldstein a fost arestat anul următor, în octombrie 1921, în timp ce încerca să intre clandestin în România din Bulgaria unde fugise după comiterea atacului cu bombă. Acesta a tras asupra unui grănicer și avea asupra lui 15 kg de explozibil. În 28 iunie 1922 a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, decedând în închisoare.
Lui Goldstein i se zicea Ciungul sau “omul cu cîrlig” pentru că mâna dreaptă îi fusese amputată în urma unei explozii pe când se afla în Rusia la o școală de terorism. Nu a regretat niciodată atentatul săvârșit, considerându-l punctul culminant al vieții lui de ” revoluționar”.