Secretul pentru a fi cel mai bun părinte

25 octombrie 2016 16:17   Fapt divers
Ultima actualizare:

Vrei să fii părintele perfect, soţul model şi, în acelaşi timp, munceşti pe rupte şi la serviciu. Când îţi mai rămâne timp şi pentru tine? Psihologii avertizează că, în încercarea de a-i mulţumi pe alţii, ajungi la frustrare, însingurare şi izolare emoţională, situaţii care duc la degradarea relaţiilor de cuplu şi, în final, la afectarea copiilor.

Potrivit unui studiu recent, în societatea actuală, părinţii își neglijează tot mai des propriile nevoi sau interese personale.

- 3 din 4 mame obișnuiesc să se concentreze asupra altor oameni în defavoarea propriei persoane.

- În medie, mamele își acordă numai 17 minute pe zi doar pentru propriile nevoi.

- 51% din cele 2000 de mame chestionate au spus că trec prin săptămâni întregi fără un minut de relaxare. Toate aceste presiuni duc la aşa-numita „depresie parentală”.

Specialiștii subliniază faptul că problemele sufletești ale părinților au un impact semnificativ asupra sănătății emoționale a copiilor și a relațiilor de cuplu. „În ziua de astăzi se vorbește foarte mult despre educația copiilor, dar foarte puțin despre educația părinților. Părintele și copilul se dezvoltă în mediul comun al familiei, iar problemele emoționale ale părintelui pot fi ușor percepute de copii, chiar dacă doar la nivel inconștient. Este important să tratăm problemele sănătății emoționale cu aceeași grijă cu care ne ocupăm de sănătatea fizică, cu atât mai mult cu cât ele pot fi aparent invizibile sau ignorate de părinte”, declară psiholog Lavinia Țânculescu, Președinte al Asociației Salvați Părinții.

Pornind de la ideea că un părinte împlinit, care are grijă de sine, transmite starea de bine mai departe copilului, Asociaţia a iniţiat evenimentul „Părinţi cu Aripi, Copii cu Zbor”, susţinut de specialişti în psihologie şi psihoterapie sub forma unui curs care va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Impact Hub Bucureşti. Acesta va aborda parenting-ul dintr-o perspectivă nouă, diferită de cele de până acum, ce pornește de la ideea că un părinte împlinit, care are grijă și de sine, transmite starea de bine mai departe copilului. Mai multe detalii pe www.protejamcopilaria.ro.

Evenimentul face parte din campania de educare a părinţilor „Să protejăm copilăria”, lansată de Societatea Română de Pediatrie în 2012 cu sprijinul GMP PR, cu scopul de a oferi părinților numai informații avizate, de la specialiști, pentru copii mai sănătoși.

Mai multe