Securitatea n-a murit niciodată! Cine ne ascultă și ne urmărește acum orice am face!
Gadgeturile pot asculta discuții. Companii ca Facebook și Google le folosesc pentru a ne urmări sau e doar panica utilizatorilor? Nu știu 100% sigur, dar vă pot spune ce mi s-a întâmplat mie și ce cred eu că se întâmplă, de fapt, scriu cei de la Playtech.
Teoria de mai sus am experimentat-o cam așa. Tocmai vorbeam într-un grup oarecare despre Dubrovnik, am menționat numele de mai multe ori, iar când am revenit la laptop am început să văd pe site-uri reclame cu cazare la Dubrovnik. Este și un nume ușor de recunoscut, probabil cineva a zis și Croația, deși vorbeam în limba română și nu în engleză sau altă limbă de circulație internațională. Am căutat să văd dacă sunt paranoic sau nu, dar se pare că se întâmplă des, atât online când vezi reclama Adwords de la Google, cât și pe Facebook. Dacă ești un pic atent, o să remarci chestia asta.
Există sute de cazuri doar la o căutare simplă. Oamenii vorbeau despre amici din alte locații, despre mașini sau motociclete, despre branduri, iar dintr-o dată au văzut pe net reclame fix la acele locații, la acele mașini, la acele produse. Cercetători din domeniul securității online descoperă deseori că unele branduri folosesc microfonul fără permisiunea utilizatorilor, apoi mai și trimit date către serverele lor.
Teoretic, Facebook a negat încă de anul trecut că ar face așa ceva, iar Google a fost prins de mai multe ori cu astfel de aplicații și a promis că le-a dezactivat. A promis și că nu va mai citi mesajele Gmail pentru a oferi reclame „relevante“. La fel și Samsung cu televizoarele. Și există multe alte gadgeturi prinse în situații similare. Dacă asculți versiunea oficială a companiilor, niciuna nu ascultă conversații pentru a livra reclame.