Sfaturi în bucătărie: Cum să decojești un ou fiert VIDEO

12 aprilie 2015 19:40   Fapt divers
Ultima actualizare:

Click! îți dă cele mai utile sfaturi în bucătărie. Cum să cureți un ou fiert de coajă fără să deteriorezi albușul este unul dintre ele. Diana Bart îți prezintă o metodă inedită, pe care a testat-o în cadrul emisiunii „Click! Poftă bună!” de la Prima TV.

Chiar dacă ești un bucătar desăvârșit, tot ai nevoie de sfaturi în bucătărie în mod constant. Mai ales de mici trucuri, așa cum este cel din videoclipul de mai jos. Diana Bart a demonstrat în cadrul emisiunii culinare de la Prima TV, „Click! Poftă bună!”, că ouăle fierte se pot curăța foarte ușor și rapid, fără bătaie de cap.

Sfaturi în bucătărie: Cum se decojește oul cu ajutorul paharului

Pentru a decoji un ou fiert tare în doar cinci secunde ai nevoie de un pahar cu puțină apă. Este unul dintre cele mai simple sfaturi în bucătărie. Pui oul în pahar și apoi îl agiți puternic deasupra chiuvetei. Urmează să scurgi apa și să introduci mâna în pahar. Trage apoi de coajă. Rezultatul este spectaculos! Oul se curăță de coajă fără să fie afectată integritatea albușului și fără să-ți strici manichiura. De ce să te chinuiești să cureți un ou fiert în modul clasic, când poți urma aceste prețioase sfaturi în bucătărie ale Dianei Bart?!

Sfaturi în bucătărie: de ce e bine să consumi ouă

Ouăle fac parte din categoria superalimente, deoarece sunt singurele cu cele mai multe valori nutritive pentru sănătate. Cei interesați de sfaturi în bucătărie ar trebui să știe că, deşi în general se consumă interiorul, coajă este de asemenea comestibilă. Aceasta conţine calciu şi este folosită în preparate care au rolul de a creşte aportul de calciu din alimentaţie. Se folosesc coji de ou proaspăt, bine spălate, lăsate la uscat şi apoi pisate – în amestec cu miere şi felii de lămâie. Se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi se consumă în fiecare dimineaţă câte o linguriţă, pe stomacul gol.

De asemenea, cei care caută sfaturi în bucătărie ar trebui să cunoască valoarea nutrițională a oului. Singurul aliment considerat a conține proteine de clasa I în totalitate este oul, folosit totodată ca etalon pentru a compara toate celelalte alimente proteice. Albuşul conţine proteine și apă, dar şi câteva minerale şi vitamine. Gălbenuşul, aflat în raport de 1,3/1 faţă de albuş (substanţa uscată) este o emulsie fină de lipide, care mai cuprinde şi proteine, vitamine și minerale.

La capitolul sfaturi în bucătărie trebuie să știi că toate grăsimile din ou se află în gălbenuş. Tot în gălbenuş se găsesc şi vitaminele liposolubile. Ele sunt reprezentate de vitamina A (caroteni şi retinol) şi de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se găsesc atât în albuş, cât şi în gălbenuş, fiind reprezentate de vitaminele complexului B. În ou se întâlnesc și anumite minerale. În gălbenuş avem cantităţi importante de fosfor, fier şi cantităţi rezonabile de calciu, iar în albuş: sulf şi clor.

Cei interesați de sfaturi în bucătărie au nevoie să știe că mult timp s-a considerat că oul creşte colesterolul plasmatic și riscul de boală de inimă. Noile cercetări arată că oul este sigur din acest punct de vedere, având chiar roluri benefice. Pentru copii și tineri, oul este un aliment care stimulează creșterea și dezvoltarea și nu ar trebui să lipsească din meniu.

Sfaturi în bucătărie: urmărește emisiunea „Click! Poftă bună!”, în fiecare sâmbătă, de la 10.30, la Prima TV 

Mai multe