Sfaturi pentru a-ți proteja cât mai bine mașina împotriva furtului
Unul dintre cele mai pesimiste scenarii pentru orice proprietar de autoturism este furtul. În special dacă locuiești la bloc și nu dispui de o curte interioară, un garaj sau o parcare subterană supravegheată cu camere, mașina ta poate deveni ținta hoților. În perioada marcată de restricțiile impuse de pandemie, este posibil să folosești tot mai puțin mașina, mai ales dacă muncești full-time de acasă. În astfel de momente, când autoturismul tău rămâne parcat mai mult timp, trebuie să dai și mai multă atenție sistemelor de siguranță, dar și obiceiurilor care te pot scuti de o surpriză neplăcută. Iată câteva sfaturi:
Investește în echipamente de securitate
Mașina parcată în fața sau în spatele blocului, departe de privirea ta sau de o cameră de supraveghere nu se află în deplină siguranță fără un sistem de securitate potrivit. Pe lângă alarmele auto și sistemele antifurt, poți încerca să instalezi echipamente GPS. Acestea îți oferă posibilitatea nu doar de a afla locația mașinii tale, dar pot chiar să împiedice pornirea mașinii. Nu-ți asuma riscuri inutile când vine vorba de siguranța mașinii tale, ci caută cele mai bune soluții pentru a ține infractorii la distanță.
Corectează obiceiurile proaste
Multe dintre micile greșeli comise zi de zi pot facilita furtul mașinii tale. De la geamuri și uși lăsate puțin deschise, până la tentativa de furt este doar un pas. De asemenea, mulți șoferi tind să lase cheia în contact atunci când ies din mașina pentru 2-3 minute. Un astfel de comportament este, însă, destul de periculos atunci când un posibil hoț dă târcoale mașinii tale. Se spune că este nevoie de aproximativ 20 de secunde pentru a fura o mașină, așa că nu-ți asuma riscuri nici pentru o perioadă atât de scurtă.
Parchează inteligent
Dacă lași mașina într-o zonă pustie, departe de intrarea în clădire, aceasta devine o țintă ușoară. Aceste zone nu sunt potrivite nici dacă mașina este dotată cu un sistem de alarmă, deoarece sunetul nu va ajunge până la urechile tale, iar hoțul nu se va speria la fel de repede precum în cazul unei parcări bine luminate, dintr-o zonă populată. Dacă ai acces în apropiere la o parcare supravegheată de camere video, trebuie să știi că în aceste locuri este mai puțin probabil să activeze hoții de mașini. Un cartier rezidențial în care accesul este restricționat de o barieră sau un paznic reprezintă un avantaj pentru locuitorii cu mașini, așa că nu parca mașina într-o altă zonă, chiar dacă vei fi nevoit să te înghesui.
Nu lăsa obiecte de valoare la vedere în mașină
Aceasta este una dintre regulile nescrise pe care orice șofer sau pasager trebuie să le cunoască. O poșetă, o valiză, o tabletă, un telefon sau un portofel pot atrage atenția unui hoț, iar pentru a ajunge la unul dintre aceste obiecte de valoare, va face orice. Fie că este vorba de un geam spart sau de furtul mașinii, o mică greșeală poate avea urmări grave. Dacă trebuie să lași genți sau alte obiecte de valoare în mașină, alege torpedoul sau portbagajul. Nu lăsa niciodată mașina nesupravegheată dacă ești nevoit să cari electronice mari pe bancheta din spate. De asemenea, nu uita să-i informezi și pe pasageri și să transmiți aceste informații viitorilor șoferi din familia ta.
Mașina este pentru mulți oameni cel mai de preț bun pe care îl dețin, așa că protejarea acesteia merită o investiție considerabilă, dar și mai multă atenția din partea ta, ca posesor și șofer. Evită să faci mici greșeli care pot avea urmări grave, iar atunci când ești nevoit să pleci și să lași mașina în parcare pentru o perioadă mai lungă sau să o parchezi mai departe în fiecare zi, optează pentru sisteme de siguranță de ultimă generație.