Sfaturi pentru cumpărături deștepte. Cum să profiți de reducerile din magazine

26 ianuarie 2019 20:31   Fapt divers
Ultima actualizare:

Marile magazine îşi lichidează stocul de produse de toamnă-iarnă şi au ajuns acum, pe final, la reduceri de până la 70%. Este cel mai bun moment pentru a-ţi reînnoi garderoba.

Dacă ai noroc şi ştii ce să cauţi, poţi găsi adevărate chilipiruri. În aceeaşi măsură, rişti să faci greşeli, iar la final să rămâi şi cu buzunarele goale, şi cu aceeaşi frustrare de a nu avea cu ce să te îmbraci dimineaţa.

Când e bine să mergi la shopping

Potrivit creatoarei de modă Sonia Trifan, contează şi ziua când mergi la cumpărături. Cele mai bune zile sunt lunea şi joia. „Joia se schimbă preţurile şi se mai reduc, se face aprovizionarea înainte de weekend. Luni, magazinele îşi fac inventarul şi reîmprospătează stocul de marfă. Un alt avantaj este că ai mai multă linişte, eviţi aglomeraţia din weekend, nu mai pierzi timp aşteptând la cabinele de probă”, spune specialista. De asemenea, e mai multă linişte dacă mergi în prima parte a zilei.

Echipează-te corespunzător!

Ca să fii eficientă, să te mişti repede în cabinele de probă, îmbracă-te lejer, cu pantaloni şi încălţări care se dau jos repede. Ia-ţi o geantă tip poştaş, pentru a avea mâinile libere.

Stabileşte-ţi bugetul şi fă listă cu cele necesare

E periculos să pleci cu cardul prin magazine. Specialiştii în finanţe susţin că aşa poţi pierde şirul celor cumpărate şi să te trezeşti că te-ai întins mai mult decât îţi e plapuma. Cel mai bine e să-ţi stabileşti o sumă de bani pe care să o scoţi de la bancomat şi să o ai în buzunar. Vei vedea când se împuţinează şi vei fi nevoită să se încadrezi în buget.

De asemenea, fă-ţi de acasă o listă cu cele necesare. Dacă ştii că îţi trebuie ghete şi blugi, degeaba îţi cumperi fustăşi palton, căci primele tot îţi vor lipsi din garderobă.

Atenţie la calitatea produselor

Este nebunie la standurile cu haine reduse. Multe sunt aruncate de-a valma, căzute pe jos, rupte, agăţate, fără nasturi, cu fermoarul defect etc. Înainte de a cumpăra un produs, verifică-l cu atenţie să vezi că materialul e în stare perfectă.  

Spre ce să te orientezi

În primul rând mizează pe calitate, nu pe cantitate. Mai degrabă îţi cumperi o singură pereche de pantaloni, care să-ţi placă mult, chiar dacă sunt mai scumpi, decât două şi de calitate mai proastă. Sonia Trifan îţi recomandă să nu ocoleşti trenciul, genţile şi încălţămintea, care nu se demodează şi ai oricând nevoie de ele, cămăşile pentru serviciu pe care le poţi purta şi vara, şi iarna, dar şi hainele groase de iarnă, de care vei avea nevoie la începutul următorului sezon rece. Paltoanele de lână, gecile de fâş, mănuşile, căciulile, toate acestea vor costa dublu anul viitor. Mai bine le iei de acum, la reducere. Alege culori neutre (crem, gri, negru), pentru că le poţi folosi în multe combinaţii. În magazine găseşti acum nu numai produse din colecţia de iarnă, ci şi balerini, rochiţe de vară, fuste foarte ieftine, bluze uşoare. Poţi găsi lucruri frumoase dacă ai timp şi răbdare să cauţi.

Preţurile vor mai scădea

Fiecare magazin se laudă cu cea mai mare reducere, de 70-75%. Evident, doar câteva produse sunt reduse atât de mult, la restul, reducerea e doar de 20-30%. Dacă produsul dorit încă e prea scump, poţi să mai aştepţi puţin. Însă există riscul să nu mai găseşti mărimea ta.

Trebuie să ştii că primele măsuri care se vând sunt M şi L, iar XS sau XL rămân până târziu pe stoc.

Greşeli de evitat

Marele risc, atunci când vezi o jachetă redusă cu 70%, este să te tenteze să o cumperi, chiar dacă nu ai nevoie de ea. Iar după un tur prin magazine, să ajungi să pleci acasă cu plasele pline, buzunarul gol, dar fără lucrurile de care ai fi avut nevoie şi care ţi-ar fi plăcut mai mult. Multe persoane cumpără produse de care nu au neapărată nevoie, pentru simplul motiv că e un „chilipir”, mergând pe principiul „poate prinde bine”. Ei bine, în stilul acesta ajungi să dai banii pe lucruri ieftine, care nu ţi se potrivesc cu adevărat, şi să rămâi tot fără produsele cu adevărat necesare.

Atenţie la cumpărăturile online

Nu ai timp de alergat prin magazine? Cumpără online! Important este să iei de pe site-uri de încredere şi să-ţi cunoşti măsura la fiecare brand în parte. Dezavantajul e că nu poţi proba.

Unele produse, cum ar fi rochiile sau pantalonii, ar trebui probate înainte. Cel mai simplu e să-ţi limitezi cumpărăturile online la genţi, fulare, lenjerie, încălţăminte şi alte produse cu care nu poţi da greş. Oricum, ai libertatea de a returna produsul, fiind necesar să achiţi doar costurile de livrare.

Mai multe