Stația Spațială Internațională se va prăbuși pe Pământ în 2031. Va plonja în Pacific și se va scufunda în Punctul Nemo

5 februarie 2022 5:00   Fapt divers

Stația Spațială Internațională este programată să se prăbușească pe Pământ în anul 2031.  ISS va continua să funcționeze până în 2030, înainte de a plonja în Oceanul Pacific, potrivit informațiilor furnizate de NASA, scrie livescience.com.

Stația Spațială Internațională va plonja în Pacific. Ce este punctul nemo

Într-un raport apărut în cursul acestei săptămâni, agenția spațială americană a spus că ISS se va prăbuși în zona „Point Nemo” a oceanului Pacific, punctul cel mai îndepărtat de pământ de pe Terra și care este cunoscut sub numele de cimitirul navelor spațiale. Motivul? De-a lungul timpului, aici s-au prăbușit mulți sateliți vechi și alte resturi spațiale, inclusiv stația spațială rusă Mir.

Numit după celebrul Căpitan Nemo din romanul lui Jules Verne „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, Punctul Nemo este punctul din ocean care este cel mai îndepărtat de orice suprafață de uscat și este folosit ca un adevărat cimitir de resturi spațiale.

Punctul Nemo se află la aproximativ 2.680 kilometri distanță de cele mai apropiate trei insule, departe de rutele vapoarelor.

Se estimează că țări cu programe spațiale precum SUA, Rusia, Japonia și țările europene au scufundat acolo peste 263 de resturi spațiale începând cu anul 1971.

Tot acolo, la o adâncime de peste 3.200 de metri, sunt scufundate resturi din staţia spaţială MIR, 140 de capsule ruseşti şi chiar o rachetă SpaceX.

Activitățile spațiale vor ține doar de domeniul comercial

NASA a spus că în viitor activitățile spațiale din apropierea Pământului vor fi conduse de sectorul comercial.Americanii au declarat că planul de retragere a ISS marchează o tranziție către sectorul comercial pentru activitățile pe orbita joasă a Pământului, zona spațiului apropiată de Pământ. „Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA”, a declarat Phil McAlister, director de spațiu comercial al NASA.

ISS este un proiect comun în care s-au implicat cinci agenții spațiale și se află pe orbită din 1998. Peste 3.000 de investigații de cercetare au avut loc în laboratorul său de microgravitație.Cu toate acestea, ISS este aprobat să funcționeze doar până în 2024 și orice prelungire trebuie să fie aprobată de toți partenerii.

În 2020, NASA a atribuit un contract companiei Axiom Space din Texas pentru a construi cel puțin un modul locuibil care să fie atașat la Stație. De asemenea, a oferit finanțare către trei companii pentru a dezvolta proiecte pentru stații spațiale și alte destinații comerciale pe orbită.

Se speră că aceste noi proiecte vor fi în exploatare cel puțin parțială înainte ca ISS să fie retrasă. NASA a spus că dorește să creeze o „economie comercială robustă, condusă de americani, pe orbită joasă a Pământului”.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe