Strânge bani pentru cel mic ca să-i aibă când va fi mare
Banii stau mai bine în bancă decât la ciorap, zice o vorbă înţeleaptă. Chiar dacă nu te alegi cu mare lucru în urma planului de economii, măcar scapi de tentaţia de a-i cheltui. Iată cum poţi pune bani deoparte pentru copilul tău minor, pentru ca el să-i poată folosi la vârsta majoratului!
Cu siguranţă nu te vei îmbogăţi dacă pui banii la păstrare în bancă. Dobânzile pe care le oferă bancherii sunt mai degrabă o glumă proastă. Rostul unui cont de economii sau al unui depozit e azi cu totul altul: îţi oferă posibilitatea să acumulezi lichidităţi, protejându-te de tentaţia cheltuielilor nechibzuite. Dacă în anii 2008-2009 băncile ofereau dobânzi de până la 9,5% la economiile în lei, azi rar obţii un bonus de 1,5% anual. Cu toate acestea, iată de ce merită să deschizi un plan de economii!
- Banii sunt în siguranţă. Orice depozit sau cont de economii de până la 100.000 de euro (sau echivalentul în lei) este garantat de stat prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul bancar. Banii tăi nu se vor evapora nici dacă banca intră în faliment.
- Te ajută să fii cumpătat. Orice bănuţ care nu e cheltuit nechibzuit poate fi folosit la finanţarea unor proiecte viitoare. Chiar dacă dobânzile sunt insignifiante, planul de economii îi asigură copilului tău acces la o sumă frumuşică la scadenţă.
- Comision zero la deschidere. De obicei, băncile nu percep comisioane de deschidere şi de administrare a conturilor de economii pentru copii. Comisioanele de închidere a planului de economii sunt imputate doar dacă efectuaţi retrageri din contul copilului înainte de scadenţă. Atenţie! Când demarezi un plan de economii, trebui să deschizi un cont de economii pe numele copilului şi un cont curent aferent acestuia. Unele bănci percep comision.
- Depuneri nelimitate. Poţi depune lunar bani în contul copilului, fie în numerar (la ghişeu), fie prin transfer bancar. Dar poţi opta pentru cea mai simplă metodă de alimentare: plată programată. Astfel, banca ia din contul tău, în fiecare lună, suma pe care te-ai angajat s-o virezi copilului, la o dată aleasă de tine. Dacă, ulterior, depui sume suplimentare, o poţi face în numerar la orice ghişeu al băncii. Atenţie! Unele bănci percep comision pentru plăţi programate.
- Bonusuri anuale. Pentru a te determina să nu te atingi de banii depuşi în contul copilului pe durata contractului, băncile au gândit un sistem de premiere. Unele oferă ca bonusuri anuale un procent din suma dobânzilor plătite în cursul ultimelor 12 luni.
- Valuta, o capcană. Deşi ai fi tentat să pui deoparte valută, economiile în euro şi dolari au multe dezavantaje. Dobânzile oferite de bănci sunt descurajante (între 0,3% şi 0,8% pe an). Poţi pierde bani din rata de schimb a băncii. Dacă alegi o dobândă atractivă, fii sigur că banca are o serie de comisioane la tranzacţii, care i-ar putea produce o surpriză de proporţii copilului la lichidarea contului: suma economisită să fie mai mică decât cea depusă de tine de-a lungul anilor.
- Dobânda variabilă. Băncile găsesc mereu metode de a se proteja de instabilitatea de pe piaţa financiar-bancară, iar aplicarea unor dobânzi variabile este una dintre ele. Asta înseamnă că bancherii îşi rezervă dreptul de a modifica procentul de dobândă o dată la două-trei luni, în funcţie de interesele lor. Astfel, adaosul lunar al băncii va fi fluctuant.
- Suma minimă – o taxă? Bancherii te agaţă cu sintagma: taxă zero la deschidere. Cu toate acestea, unele bănci solicită o sumă minimă pentru constituirea unui cont/depozit, care poate ajunge la 500 de lei (100 €). Asta s-ar traduce printr-o taxă de deschidere a planului de economii, mascată sub o altă denumire. În general, băncile îi sfătuiesc pe părinţi să pună deoparte alocaţia copiilor. Astfel, această indemnizaţie devine suma minimă pe care o poţi depune lunar.
Click! Spune
Dacă depui lunar suma de 84 de lei, cu o dobândă de 1,15% pe an, un copil de 5 ani se va alege cu circa 13.850 de lei la vârsta de 18 ani. Din aceşti bani a fost scăzut impozitul de 16% pe venitul obţinut din dobânzi.