Suferă de o boală rară! Aceste femei nu pot dormi cu ochii închiși

26 mai 2016 11:55   Fapt divers
Ultima actualizare:

Două femei din Marea Britanie suferă de o afecțiune foarte rară care se manifestă prin dormitul cu ochii deschiși. Nu este același lucru cu visatul cu ochii deschiși, care este întâlnit la mulți oameni. Aceste femei nu își pot închide ochii atunci când dorm ore în șir.

Atunci când Phoebe Campbell (31 de ani) călătorește cu trenul, poate crea confuzie celor care se află în același compartiment cu ea. Pare că privește pe fereastră, că se holbează cu privirea pierdută-n depărtare. Dacă te uiți cu atenție la ea însă, constați că ochii ei nu au nicio reacție, iar dacă încerci să o întrebi ceva, Phoebe nu-ți va răspunde. Ea suferă de așa-numita lagophthalmos nocturne, o afecțiune care o face să doarmă doar cu ochii deschiși, relatează DailyMail.co.uk.

Women who can only sleep with their eyes open https://t.co/1u9fRk7GKm— Gold Coast Blog✨ (@GoldCoastBlog) 26 mai 2016

Women who can only sleep with their eyes open https://t.co/1u9fRk7GKm

Aparent nu este ceva foarte grav, dar poate afecta serios sănătatea ochilor persoanei respective în timp. Dormitul cu ochii deschiși le poate provoca uscarea și inflamarea, ducând treptat la infecții, leziuni ale corneei și chiar pierderea vederii. Phoebe are această problemă de decenii și nu poate dormi liniștită fără o mască pentru ochi. Ea a declarat că atunci când se culcă încearcă să-și închidă ochii, dar dimineața se trezește cu ochii deja deschiși, având o senzație foarte neplăcută.

"Când ochii noștri sunt închiși în timpul somnului, suprafața oculară este expusă la umezeala produsă de glandele lacrimare. Dacă suferi de lagophthalmos nocturne, pleoapele sunt deschise, astfel că este imposibil ca umezeala lacrimară să mai fie distribuită pe suprafața ochilor. Acest lucru se mai întâmplă atunci când clipim, pleoapele îndepărtează praful și bacteriile", a explicat o doctoră oftalmolog.

Un caz asemănător este cel al Emmei Darley (29 de ani), studentă la drept, căsătorită și mamă a unui copil. Inițial, ea nu a dat prea multă importanță acestei afecțiuni. De cele mai multe ori fie avea ochii foarte uscați, fie îi lăcrimau excesiv, fiindu-i imposibil să poarte lentilele de contact. I-a fost greu să-și dea seama de afecțiune și pentru că nu doarme prea mult, având foarte mult de învățat pentru facultate. Ea este și foarte sensibilă la lumină, astfel că îi poate fi ușor tulburat somnul.

Specialiștii spun că este imoprtant să dormim cu ochii închiși, în special pentru siguranța lor, fiind mai protejați atunci când sunt acoperiți de pleoape.

Mai multe