Sugestii de jocuri și joculețe pe care să le practici alături de copilul tău
Jocul nu oferă doar bună dispoziție, ci creează și o legătură imbatabilă între copil și părinți. Momentul în care te joci cu copilul tău este dovada de necontestat a aprecierii și afecțiunii pe care i le dăruiești. Legătura dintre voi se sudează, devine mai puternică, iar joaca este o cale excelentă de a observa abilitățile celui mic. Astfel, vei putea să îl ghidezi spre activități care să-i dezvolte atuurile.
De altfel, un alt motiv pentru care este bine să te joci cu copiii este și acela că joaca îi responsabilizează. Copilul va învăța să fie corect, să nu trișeze, dar și că nu tot timpul câștigă. Trebuie să-l faci să înțeleagă că insuccesele sunt cheia marilor reușite și că, dacă dorește să fie câștigător, va trebui să muncească pentru asta.
Astfel, îți oferim idei de jocuri pe care să le practicați împreună sau cu rudele și prietenii apropiați.
Știința nu mai are secrete
Era digitală este într-o continuă transformare și evoluție. Astăzi avem acces la date într-un ritm alert. Și cu toate că trebuie să îți înveți copilul să filtreze corect informațiile, trebuie să recunoști că internetul are și beneficiile sale.
Și știința poate să fie distractivă, iar la o vârstă fragedă copilul iubește să experimenteze. Pe lângă asta, cel mai bine învață jucându-se. Platforma YouTube este împânzită de filmulețe care te învață cum să faci experimente cu ingrediente pe care le găsești în bucătăria proprie. În acest mod, micuțul tău va descoperi într-un mod amuzant și creativ ce este gravitația, cum se formează ploaia sau cum să combine culorile.
Pune-i copilului mintea la contribuție
Comunicarea cu cel mic este foarte importantă. Întreabă-l ce-i place să facă și întocmește o listă cu ce îl face pe el fericit, dar și una cu activitățile lui zilnice. Compară cele două liste, apoi oferă-i șansa de a face ceva ce îi aduce bucurie.
Cu toate acestea, ca părinte trebuie să-l pui în diferite situații și să-l observi în acțiune. Jocul lego sau puzzle-urile sunt adevărate exerciții pentru creier. Acestea îi vor dezvolta gândirea critică și răbdarea. Jocurile de cărți, în schimb, îi modelează piticului raționamentul logic și gândirea matematică. Pentru copiii de peste opt ani, Rummy sau Monopoly sunt jocuri de societate nu doar distractive, pe care le poate practica întreaga familie, dar și mijloace de amplificare a inteligenței emoționale.
Cât mai multe râsete
Ce spui de puțină mișcare în aer liber? Cursa cu ouă și linguri este un joc extrem de simpatic care datează de cel puțin 200 de ani. Este, de altfel, o bună modalitate de a dezvolta coordonarea și echilibrul celui mic. Ai nevoie de suficiente linguri și ouă pentru fiecare participant. Folosește ouă fierte pentru toddleri și ouă crude pentru copiii trecuți de șase ani. O altă variantă a acestui joc este folosirea unui cartof în locul oului.
Pune concurenții aliniați unul lângă celălalt, fiecare ținând lingura cu ou. Cu o mână la spate, trebuie să ajungeți cu toții la linia de sosire fără ca oul să cadă pe jos. Cine scapă oul în mijlocul cursei iese din joc. Dacă cei mai mici scapă ouăle fierte pe jos de două sau trei ori în timpul cursei, lasă-i să se întoarcă la linia de plecare pentru a se înscrie înapoi în cursă. Cine reușește să ajungă primul la finish este învingătorul. Ca să faci lucrurile și mai palpitante, oferă-le premii și coronițe ca la Jocurile Olimpice. Cu siguranță vor savura fiecare moment.
De altfel, împreună puteți inventa o grămadă de jocuri. Prezența ta și a partenerului sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a psihicului copiilor, a creativității și comunicării lejere cu ceilalți. Nu uita că cei mici învață care sunt lucrurile importante în viață privindu-te și ascultându-te. Iar cel mai bine învață prin joc.