Suma uriașă investită în bojdeuca lui Ion Creangă. De ce a fost trimis Corpul de control, după modernizare
Printr-un proiect al Consiliului Județean Iași, Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată. Primul muzeu literar din România îşi va deschide din nou porţile pentru vizitatori în luna decembrie a acestui an. După ce casa memorială a scriitorului a fost reabilitată, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric.
Bojdeuca lui Ion Creangă, de la Iaşi, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, îşi va deschide din nou porţile pentru vizitatori în luna decembrie a acestui an.
„«Călător pe meridiane culturale», așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat”, a anunțat Costel Alexe (PNL), președintele Consiliului Județean Iași.
Autorităţile ieşene au anunţat că lucrările s-au finalizat recent şi că muzeul va fi redat publicului în curând, doar că anunțul a fost întâmpinat cu multe mesaje de revoltă din partea oamenilor, care spun că aceasta este de nerecunoscut. Fotografiile care au apărut pe reţelele de socializare sunt intens criticate, multe persoane considerând că bojdeuca este acum prea modernă.
Corpul de control la Bojdeuca lui Ion Creangă
Conform unui comunicat de presă transmis de ministerul Culturii, după ce casa memorială a scriitorului a fost reabilitată, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției.
„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atribuțiile de avizare în cazul monumentului istoric «Bojdeuca scriitorului Ion Creangă» sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii - Direcția Județeană de Cultură Iași - prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iași care are, de asemenea, responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise”, a transmis Raluca Turcan, releatează Digi24.ro.
Cât a costat proiectul
Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială din România, situată în cartierul Ţicău, a intrat în renovare spre finalul anului 2021, iar costului proiectului era anunțat la peste 1,7 milioane de euro.
În această casă, cu două camere, care dispuse de o parte şi de alta a unui antreu şi care a devenit muzeu pe data de 15 aprilie 1918, marele scriitor a trăit între anii 1872 şi 1889, pragul ei fiind călcat şi de Mihai Eminescu, bunul prieten al lui Creangă. Bojdeuca de la Iaşi a mai avut parte de restaurări, în 1942 şi 1985 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.