Trucuri ca să-ţi încălzeşti casa cu bani puţini
24 noiembrie 2015 21:01
Fapt divers
Ultima actualizare:
Vremea rece, lapoviţa şi ninsorile de care vom avea parte în această iarnă te vor obliga să-ţi încălzeşti locuinţa, iar facturile la utilităţi vor fi mai mari. Însă, nu trebuie să foloseşti în fiecare zi caloriferele, centrala termică, radiatorul sau reşoul.
Există şi alte modalităţi mult mai ieftine de încălzire. Jurnaliştii huffingtonpost.com ne spun cum ar trebui să procedăm!
- Izolează ferestrele – Dacă observi că tâmplăria ferestrelor nu este suficient de bine izolată, iar pe la geamuri şuieră vântul, cumpără un spray cu spumă sau silicon şi încearcă să remediezi tu situaţia. Este o operaţiune simplă şi uşoară pe care o poţi face singur, fără să apelezi la un specialist. În acest fel, vei împiedica curenţii de aer, dar şi umezeala să intre în casă.
- Trage draperiile dacă afară e soare – Dacă afară este o zi senină, cu mult soare, trage draperiile în aşa fel încât camera să fie scăldată în lumină naturală. Razele soarelui vor încălzi încăperea.
- Cumpără covoare pufoase – Ce poate fi mai plăcut decât să păşeşti pe un covor moale şi pufos, care să-ţi încălzească picioarele? Aceste covoraşe pot fi aşezate pe hol, în baie şi bucătărie, acolo unde pe podea este montată gresie. Evident, poţi aşeza covoare şi în dormitor sau living. Vor da senzaţia de căldură şi confort.
- Fă duş cu uşa deschisă – Un sfat de care ai putea ţine cont: când faci duş, ţine uşa de la baie deschisă sau întredeschisă. Astfel, căldura din baie va pătrunde şi în locuinţa ta. Atenţie, însă! Odată cu căldura, în casa ta vor pătrunde şi aburii şi umezeala. Pentru a împiedica acest lucru, instalează în baie un ventilator care să direcţioneze vaporii pe coloana de aerisire sau geam.
- Încălzeşte patul cu sticle cu apă fierbinte – Dacă ţi-e frig noaptea sau când te bagi în pat seara, lenjeria este rece şi neprimitoare, poţi apela la un truc: înainte de a te culca, pune în pat două sticle cu apă fierbinte şi acoperă-le apoi cu pilota. Sau, un alt sfat: dormi cu una dau două sticle cu apă fierbinte la picioare!
- Ai gătit la cuptor? Ţine uşa acestuia deschisă – După ce ai terminat de gătit la cuptor, lasă-l să se răcească ţinând uşa acestuia deschisă. Temperatura din interior, extrem de ridicată, va încălzi foarte repede bucătăria, dar şi holul.
- Pune suluri textile la uşi şi geamuri – Pentru a împiedica curenţii de aer rece să pătrundă în casa ta pe la geamuri, foloseşte suluri textile. Acestea se găsesc mai ales în magazinele de casă şi bricolaj, dar şi în hypermarket-uri. Sunt colorate, vesele şi au mărimi diferite, pentru a se potrivi pe orice pervaz.
- Izolează ferestrele cu folie de plastic cu bule de aer – Iată un truc pe care, cu siguranţă, nu-l ştiai. Izolează geamurile aplicând pe suprafaţa lor folii din plastic cu bule de aer. Este adevărat că ţi se va obtura priveliştea de afară, dar în acasa ta va fi mai cald. Aceste folii au efect de izolare termică.
- Ţine uşa închisă în camerele în care nu intri – Dacă foloseşti foarte rar o cameră sau nu o foloseşti deloc, uşa acesteia va trebui să stea mereu închisă. Dacă încăperea nu este mobilată, nu ai pus perdele şi draperii la ferestre, nu ai covor pe jos, iar caloriferele funcţionează la minimum, atunci camera va fi mult mai răcoroasă.
- Foloseşte lenjerie de pat din bumbac – Seara, când te bagi în pat, la culcare, aşternuturile şi lenjeria trebuie să fie călduroase şi să păstreze peste noapte din căldura corpului tău. Foloseşte lenjerie de pat din bumbac mai gros sau din materiale textile moi şi pufoase.
- Cumpără un termostat pentru centrala termică – În acest fel în locuinţa ta va exista o temperatură constantă. Termostatul poate fi cu fir sau fără fir. Setează-l la 22 - 25 de grade celsius, iar când temperatura din locuinţa ta va atinge această valoare, centrala termică se va opri. În toată casa vei avea aceeaşi temperatură, iar factura la lumină sau gaze va fi mai mică.
- Ce poţi face cu un ghiveci de lut sau teracotă – O idee năstruşnică ce funcţionează însă de minune: Cumpără o lumânare mare şi rotundă, iar de jur împrejurul ei pune câteva cărămizi. Peste acestea aşază un ghiveci din lut sau teracotă. Iată cum tocmai ai confecţionat o veioză. Materialul se va încălzi de la lumânarea aprinsă şi va degaja căldură în cameră.